- Foto: TT-montage

Svensk Fågel: "Den svenska kycklingen är bäst i klassen"

Ola Göransson: "Väljer man att äta kött är kycklingen som kommer från oss svenska bönder ett riktigt bra val"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

CamillaBjörkbom, förbundsordförande Djurens Rättgår till hårt angrepp mot den svenska kycklingbranschen i allmänhet och SvenskFågel i synnerhet. Dock gör hon det väldigt enkelt för sig ochdrar all kyckling över en kam. Jag som svensk kycklingbonde vet attdet är skillnad på kyckling och kyckling. Vikommer inte ifrån att om man väljer att äta kött så måste djurfödas upp och slaktas, men för mig och alla medlemmar i SvenskFågel är det självklart att det görs på ett så säkert och brasätt som möjligt.

SvenskFågel är en branschorganisation som driver flera olikakvalitetsprogram gällande djurhälsa, djurvälfärd och smittskydd,dvs. inteett vinstdrivande företag. Kycklingarna hos Svensk Fågels bönderär uppfödda under världens tuffaste djurskyddslagar och går frittoch pickar i stora, luftiga, uppvärmda stallar. Kraven från SvenskFågel är högre både jämfört med EU-lagstiftning men ocksåhögre än svensk lagstiftning. Och kraven är också mycket tuffareän vad det är i exempelvis vårt närmsta grannland Danmark. ISverige har vi lägre antal kycklingar som får finnas i stalletsamtidigt, förbud mot näbbtrimning och även tuffare regler kringtransporttider och bedövningsstyrkan i samband med slakt.

Densvenska kycklingen är bäst i klassen vad det gäller det mesta. Denär fri från salmonella, klimatsmart och fantastiskt god. Det görockså den svenska kycklingen lite dyrare vilket gör det svårt attkonkurrera med lågprisimporten. I dag vet vi inte varifrånkycklingen som KFC kommer att sälja kommer ifrån. Men vi hoppasförstås att man ska välja kyckling från våra medlemmar somföljer världens tuffaste regler och kvalitetsprogram. Här har KFCen möjlighet att göra ett val som är bra både för djuren,konsumenterna och miljön.

Jag,och mina bondekollegor, tar fram bra mat till Sveriges konsumenter.Något vi är stolta över. Jag har all respekt för att vissa inteäter kött, men den absolut största delen av befolkningen väljeratt göra det. Och väljer man att äta kött är kycklingen somkommer från oss svenska bönder ett riktigt bra val.

OlaGöransson,
kycklingbonde och ordförande i Svensk Fågel

/
/
/
KFC
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.