- Foto: Privat

"Ge något till de som sitter utanför men som inte är välkomna in"

"Stanna upp i julhetsen och ge klappar som verkligen betyder något. Ge något till de som sitter utanför butikerna men som inte är välkomna in".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I morsegick jag till tunnelbanan som vanligt. Och som varje morgon möttejag 5-6 "tiggare" på den relativt korta vägen. De sitterdär när jag går förbi på morgonen, jag hinner springa på möten,äta lunch med mina kollegor, skicka mejl och framåt eftermiddagenfå panik över att tiden går så fort och att jag inte hunnit alltjag hade tänkt. Kanske går jag ut och käkar efter jobbet ellertränar. 

Det spelar ingen roll – varje dag när jag kommer hem såsitter de där. Samma personer som satt där på morgonen sitter kvarpå samma plats tio till tolv timmar senare. Varje dag. Vår, sommar somvinter. Hela tiden. En massa frågor etsar sig fast och snurrar runti mitt huvud, tankar som jag helst hade sluppit. Hur lång tid kännsfem minuter när man sitter kall och frusen på en gata? Hur mångatankar hinner de tänka på en dag? Har de någonting att längtaefter? Vet de ens vilken dag det är?

Denhär morgonen hade en utav kvinnorna som alltid sitterdär satt på sig en tomteluva och hon log tappert mot mig där jagskyndade fram. Då brast det för mig. Jag kan inte låta bli attfundera på vad hon kommer att göra när jag ränner runt i minatraditionsenliga julstrumpor och trycker i mig prinskorv och öppnarpaket som jag egentligen inte behöver, som jag artigt kommer tackaför men sen kanske aldrig använda. Kommer hon verkligen att sittapå där på en blöt pappkartong på julafton också? Kommer hon attha tomteluvan på sig?

Denförsta snön har precis kommit till Stockholm. Jag svär för migsjälv den korta vägen hem från tunnelbanan för att det är såkallt. Jag håller på att halka på gatan som inte hunnit sandatsännu och bannar mig själv för att jag inte har ordentligavinterskor på mig. 

Folk bor utomhus, och det är 2014. Stanna upp ijulhetsen och ge klappar som verkligen betyder något. Ge något tillde som sitter utanför butikerna men som inte är välkomna in. Enfilt, en tröja eller något varmt att dricka. Eller bjud bara påett leende. 

Glöm aldrig att de är människor precis som du och jag.

Isabel Eriksson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.