- Foto: Privat

Petronella Sjögren: Öppet brev till Björn Söder och SD

"Jag ser inte hur detta ska kunna gå till utan att trampa långt över gränsen mellan viljan att bevara en viss kultur och renodlad rasism"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Björn Söder!

Som jag förstår det vill du och SD att alla invandrare skall assimileras. "Försvenskas" om en så vill. Undantaget vore några av staten godkända minoriteter (samer, judar, nämnde du några fler?), eftersom dessa, i egenskap av minoriteter de facto är för få för att kunna urholka någon slags svensk identitet. (En droppe i havet kontra vattenläcka under diskbänken, så att säga).

Har jag förstått dig rätt? Är grundtanken att värna en viss uppsättning värderingar och beteendemönster ("svenskhet") så att denna inte går förlorad?

Jag har nämligen funderat en del kring hur detta skulle gå till i praktiken och vill därför lyfta följande frågeställning.

Vem skall definiera den svenska identiteten (det är klurigt!) och vem skall definiera vilken folkgrupp som har övervägande gemensamma eller motsatta egenskaper? (Motsatta använt här som i att enbart problematik uppstår när de två identiteterna möts och att få eller inga positiva effekter kan utläsas).

Jag har ännu inte sett några lysande exempel på detta i din och SD:s politik. Många luckor att fylla och motsägelser att revidera. Och visst finns det forskning (Daun, Hofstede osv) men den är ofta mycket generaliserad och/eller daterad. Vilka resurser vill ni lägga på dessa tidskrävande utredningar?

Riskgrupperna tenderar i din och SD:s retorik att främst handla om araber, men låt oss för sakens skull även innefatta folkgrupper från andra utomeuropeiska områden.

Om en kommer hit och inte "lyckas" assimileras, ska en skickas ut igen då? Hur lång tid har en på sig att överge sin identitet och historia? Hur testar vi detta och hur reglerar vi detta?

Skall dessa regleringar omfatta asylsökande – som ju i vissa fall har för avsikt att återvända till sina hemländer när krig eller liknande katastrofer har passerat, men som ofta blir kvar här när konflikterna ter sig olösliga?

Skall dessa regleringar omfatta de "ursvenskar" (använt här enligt någon slags godtycklig definition som innefattar, men ej begränsas till, icke utomeuropeiska drag) som inte faller inom ramen för den svenska identiteten? Det blir svårt att ställa alla lika inför lagen annars, men vad gör vi med dem som inte har någonstans att skickas tillbaka till?

Jag ser inte hur detta ska kunna gå till utan att trampa långt över gränsen mellan viljan att bevara en viss kultur och renodlad rasism.

Alternativet är ett några hundra år av grundläggande antropologiska studier som kanske ändå inte leder till något för, hur annorlunda kommer vi inte vara 300 år fram i tiden?

Det är en spännande tanke ni för (eller nja. Jag är starkt kritisk och ganska oroad). Men allvarligt talat Björn Söder, hur tänkte ni att det skulle gå till?"

Petronella Sjögren,
Tredjegångsväljare och ingenjörsstudent

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.