Peter Gustafsson.
Peter Gustafsson. - Foto: Privat

"I verkligheten är det vi i Väst som tar mycket mer än vi ger"

Petter Gustafsson: "Varje år förlorar Afrika nästan 450 miljarder kronor på den orättvisa maktbalansen i världen, det är pengar som vi i Sverige tar del av på bekostnad av människorna i de länder som vi vill hjälpa".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Petter Gustafsson är projektledare för Koll på Läget, ett projekt som drivs av PeaceWorks, Svalorna Latinamerika och Palestinagrupperna. Koll på Läget är ett informationsprojekt som utbildar unga i frågor som rör internationellt engagemang och global utveckling.

Vissa saker i livet återkommer med jämna mellanrum vare sig man vill det eller inte. Att tågen ställs in under vintern, att Svenska Fotbollförbundet gör bort sig under fotbollsgalan, att Bruce Springsteen får högsta betyg för sin andra spelning på Ullevi. Och att Bob Geldof släpper en ny version av ”Do they know it’s Christmas” med syftet att hjälpa de stackars människorna i Afrika. Ni vet, låten där världens artistelit vart tionde år frågar sig om afrikanerna verkligen har koll på det här med julen, trots kontinentens 500 miljoner kristna. Gott så, för vad kan egentligen vara problemet med att genom musik skänka pengar till människor i Afrika? Ganska mycket faktiskt.

Det kanske största problemet, bland flera, är att låten är baserad på en kolonial förståelse av Afrika och ett extremt uttryck för ett välgörenhetstänk som ofta gör mer skada än nytta. För om vi lyfter blicken lite, från Bonos apelsingula solglasögon till välgörenhet i stort spelar låten med i ett spel med ännu större problematik, nämligen vår bild av Afrika och vår bild av världen i stort. 

När det kommer till bistånd och välgörenhet handlar debatten oftast om siffror. Den handlar om hur mycket eller litet vi borde ge till de fattiga, vilket i det här sammanhanget befäster den felaktiga bilden av att Afrika är ett problem som kostar den rika delen av världen pengar, och att vi måste rädda de fattiga i Afrika från sig själva. I verkligheten är det vi i Väst som tar mycket mer än vi ger. Bistånd och välgörenhet måste förstås i samma sammanhang som de globala system som dränerar Afrika på resurser, annars blir bilden missvisande.

För det är faktiskt så att mångt mycket mer resurser förs ut från Afrika genom exempelvis orättvisa handelsavtal och företagsvinster än vad vi ger i bistånd och välgörenhet. Varje år förlorar Afrika nästan 450 miljarder kronor på den orättvisa maktbalansen i världen, det är pengar som vi i Sverige tar del av på bekostnad av människorna i de länder som vi vill hjälpa.

I grunden är det inte enskilda punktinsatser baserade på vårt goda givande som behövs, utan en generell förändring och omfördelning, insatser som på allvar är baserade på att införa tanken om alla människors lika värde i praktiken.

”Do they know it’s Christmas” är en sång som ständigt återskapas i nya versioner, precis som vår bild av den afrikanska kontinenten ständigt återskapas i nya versioner. Trots viss förändring över tid är både sången och bilden fortfarande baserad på en kolonial och rasistisk förståelse av världen, hur gott syftet än är. Så skänk gärna pengar och engagera dig för en bättre värld, men börja med att fundera på vilken roll i världen du, ditt företag eller ditt land har för hur världen ser ut.

Nykolonial välgörenhet där den civiliserade och goda befolkningen i Väst ska ”rädda” de fattiga i Afrika, utan att ifrågasätta de bakomliggande strukturerna, klarar sig världen utan. Förändring kommer inte av sig självt men det krävs snarare långsiktiga, globala strukturförändringar än sjungande mångmiljardärer. Den största förändringen kommer kanske inte av att vi försöker ändra människorna i Afrika utan av att vi förändrar oss själva.

Petter Gustafsson

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.