Markus Mattila.
Markus Mattila. - Foto: Privat

"Privatpersoner bör inte få hantera fyrverkeripjäser"

"Regeringen bör ta en allvarlig titt på hur lagstiftningen kring innehav och bruk av fyrverkeripjäser ser ut", skriver den (S)-märkta bloggaren Markus Mattila.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Markus Mattila är (S)-märkt opinionsbildare och bloggare. Han finns på Twitter under namnet @Markus_Mattila

Snart är det nyårsafton och det bruka betyda festligheter, god mat och umgänge med personer man tycker om. Men det betyder också dessvärre fylla och olyckor med fyrverkeripjäser. 

Jag anser att hantering av fyrverkeripjäser bör utföras av professionella yrkesmän som har relevant utbildning för att kunna handskas med pyroteknik. Var ligger lämpligheten att berusade människor ska hantera pyroteknik och sprängämnen?

Jag anser att regeringen bör ta en allvarlig titt på hur lagstiftningen kring innehav och bruk av fyrverkeripjäser ser ut och ta tag i problemet med människor som skadar sig årligen av pjäser som exploderar i ansiktet och eller allvarligt skadar armar, ben och händer. Dessutom råkar hundar och katter illa ut när människor skjuter raketer ute på gatorna. 

Enligt statistik från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) så skadas det årligen c:a 100 personer på grund av fyrverkeripjäser där unga män är överrepresenterade. Den slutsatsen jag drar är att det är främst under nyårsfirandet som de flesta skadorna sker, ofta under alkoholpåverkan. MSB:s förordar att man ej bör blanda alkoholpåverkan och hantering av fyrverkerier, det är tydligt att detta inte efterföljs och det krävs tydligare lagstiftning.  

Vad kan man göra åt problemet? Är det en inskränkning på äganderätten? 

Ett första steg är att införa ett licenssystem likt det man har med jaktvapen och tävlingsvapen, detta tror jag skulle kunna minimera skaderiskerna och langningen till minderåriga minska. Ett nästa steg är att helt förbjuda innehav av fyrverkeripjäser för privat bruk och istället låta yrkespersoner avfyra raketer, te.x brandmän, scouter och hemvärnssoldater. 

Jag förstår att det kan bli en diskussion om äganderätten kontra statens inblandning, men jag anser starkt att folkhälsan och olycksminimering går före i just den här frågan. Hoppas att regeringen ser detta problem och att man lägger fram en proposition som begränsar privatpersoners hantering av fyrverkerier. 

Markus Mattila 
(S)-märkt opinionsbildare och bloggare

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.