Gustav Nipe
Gustav Nipe - Foto: Privat

Ung Pirat: "Med DÖ förlorade Sverige sin frihetliga opposition"

Gustav Nipe (UP): "Efter decemberöverenskommelsen finns det inte längre någon möjlighet till en frihetlig opposition i landets parlament. Den politiska kampen mot övervakning och kontrolliver måste nu föras utanför riksdagen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Decemberöverenskommelsen desarmerar den frihetliga oppositionen. Nu måste motståndet föras utanför riksdagen. Överenskommelsen som presenterades efter jul av (S), (M), (MP), (C), (FP) och (KD) innebär att de sex partierna har enats om att släppa fram den största minoritetsregeringen i riksdagen. Den regering som släpps fram är dessutom garanterad att få igenom sin budget av oppositionen, då de lovar att lägga ner sina röster vid voteringen.

Syftet med uppgörelsen är att försöka skapa stabila minoritetsregeringar. Sverige har tidigare haft flera minoritetsregeringar som har lyckats regera någorlunda stabilt. Den nya uppgörelsen är dock närmast historisk. Det som är nytt är att de, till skillnad från tidigare minoritetsregeringar, inte längre behöver söka en majoritet i riksdagen för sin ekonomiska politik. Allianspartierna, som utgör oppositionen i riksdagen, avstår från att rösta på den politik de tror på. Överenskommelsen sträcker sig till valdagen år 2022.

Inom borgerligheten finns det många väljare som drivs av ett frihetligt patos. Alla de som röstade på Alliansen i senaste valet kan känna sig besvikna, eftersom de fyra partierna redan har kommit överens med minoritetsregeringen att stå passiva när viktiga voteringar sker. Trots att de har makt att påverka Sverige.

Det finns likheter med FRA-debaclet 2008 och denna uppgörelse. Många frihetliga riksdagsledamöter från alliansen och väljare blev djupt besvikna när partiledarna gjorde upp tillsammans med Socialdemokraterna om att fortsätta rulla ut övervakningssamhället. Att försöka visa regeringsduglighet står högre i kurs än att driva den politik ens ideologi förespråkar.

I ett försök att skapa politisk samförståndsanda i riksdagen kvävs de frihetliga rösterna. Idealism tillåts inte. De som kämpar och visar mod blir snabbt petade från riksdagslistan av partitopparna. Ett exempel är Camilla Lindberg (FP) och Karl Sigfrid (M) är ett annat. Ett parlament behöver en kraftfull opposition som kan rösta mot och kritisera regeringen. Decemberöverenskommelsen stympar oppositionens viktigaste verktyg: att rösta emot.

Vi i Piratpartiet har i flera år tagit strid för medborgerliga rättigheter. Vi vill stärka individens makt mot systemen. Vi står för individualism utan egoism. Vi vill att du ska ha möjlighet att granska makthavarna, men att staten ska respektera ditt privatliv och inte övervaka dig i tid och otid. Vi vill att de senaste årens teknik ska brukas för dig, inte mot dig. Därför är vi för ett samhälle utan övervakningslagar, som FRA-lagen och datalagringsdirektivet.

Efter decemberöverenskommelsen finns det inte längre någon möjlighet till en frihetlig opposition i landets parlament. Den är desarmerad fram till åtminstone nästa val, och den politiska kampen mot övervakning och kontrolliver måste nu föras utanför riksdagen.

Låt oss därför rasa mot maktfullkomlighet. Vi ska kräva att ansvariga ställs svars. Tillsammans kan vi bygga upp ett starkt tryck för frihetliga reformer.

Gustav Nipe,
förbundsordförande Ung Pirat

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.