Hanna Olofsson
Hanna Olofsson - Foto: Privat

"5 livsviktiga tips till er som möter personer med psykisk ohälsa"

Hanna Olofsson: "Själv drog jag ut på tiden innan jag till slut bokade en tid till vårdcentralen. Jag var så nervös innan jag träffade läkaren och till en början var jag väldigt skeptisk till henom"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Olofsson är en 20-åring från Kiruna som tampats med psykisk ohälsa till och från i sju år.

Jaghar tampats med psykisk ohälsa i många år och kämpar för att tamig tillbaka till livet. Jag skulle vilja ge någratips till er läkare (även andra professionella kan ta till sigdetta) som möter människor med psykisk ohälsa.

1.Visa att ni bryr er
Fördet första,det räckerinte att ni bryr er om er patient/klient, ni måsteäven visa det. Vi med psykisk ohälsa har ofta mångadåligaerfarenheter av till exempel läkare, sådärförär det extra viktigt att du visar att du bryr dig om hur det gårföross.

Sedanför det andra, har du valt ett yrke där du jobbar med människor iutsatta situationer, såbryrdu dig förhoppningsvisom dessa människor. Om du inte gör det, byt jobb. Dåpassardu inte att jobba med människor.

2.Ta oss påallvar
Bagatelliserainte det vi berättar för dig. Säg inte "men det är väl intesåfarligt, det ärbara att kämpa på"eller "du fårallt ta och rycka upp dig, livet äringen dans pårosor, men såärdet föralla". Lyssnaistället påvad vi berättaroch försökhjälpaoss. Skriv inte bara ut antidepressiva tabletter för att du inteorkar engagera dig, utan skicka exempelvis en remiss till psykiatrinoch boka in en uppföljning förpatienten. Görnågontingi alla fall!

3.Försök förstå
Försökförstådensmärtavi känner och den historia vi bärpå.Du kan troligen inte förståvad vi har gått/gårigenom eller hur vi kännereller mår, men försöki alla fall. Försöksättadig in i vårsituation och inse att vi befinner oss i en väldigt utsatt situationoch att ditt bemötande och agerande är otroligt viktigt. Kansketill och mer avgörande för våraliv.

4.Var inte heteronormativ
Frågaabsolut inte "Har du någonpojkvän?" närdu möteren kvinnlig patient och vice versa. Hur svårtär det att fråganågotmer könsneutralt som till exempel "Hur ser det ut påkärleksfronten?"(Att frågaom patienten har en partner är inte heller det optimala p.g.a. attpatienten faktiskt kan ha flera partners). Det är otroligt obekvämtoch jobbigt att behöva säga (om en ens ids säga det) "hmm,alltså,nej det har jag inte. Jag har liksom flickvän".Omdu istället frågarpåettkönsneutraltsätt,såvisardu respekt, patienten/klienten fårsjälv avgöra om hen vill berätta om sitt kärleksliv för dig ochhen vet att du inte kommer bli alldeles ställd, mumla tyst någontingohörbart eller bli obekväm om du säger att du lever i en samkönadrelation.

5.Var försiktig med att köna din patient
Baraför att din patient är bröstbärare, innebär det inte perautomatik att hen identifierar sig som kvinna. Kanske henidentifierar sig som man eller som ingetdera/båda och. Det är dockinte alltid så lätt att som patient, särskilt om en tampas medpsykisk ohälsa, säga till dig att du till exempel säger felpronomen. Ha därför det i åtanke nästa gång du möter enpatient, för det är otroligt viktigt att ens könsidentitet ochpronomen respekteras.

Jaghar varit till mängder av olika läkare, psykologer, kuratorer medmera under mitt 20-åriga liv, vilket tyvärr har lett till att jaginte har någon positiv bild av dessa yrkesroller. Jag har träffatett fåtal riktigt bra läkare/psykologer, men för det mesta har deinte bemött mig på ett bra sätt. Efter mitt senaste läkarbesöksa jag till alla "jag hade tur som fick en bra läkare somlyssnade på mig. Som brydde sig". 

Jag hade tur. Förstår nihur fruktansvärt fel det är att vi ska behöva ha tur för att fåen förstående läkare? Alla läkare ska vara förstående. Varendaen. Vi med psykisk ohälsa är så vana vid att möta läkare sominte alls visar något engagemang för oss, som inte bryr sig ellerorkar lägga ned sin tid på oss. Vi är sårbara när vi kommer tiller. Vi är beredda på ett dåligt bemötande och därför uppsökervi inte alltid läkare fast vi hade behövt det. 

Själv drog jag utpå tiden innan jag till slut bokade en tid till vårdcentralen. Jagvar så nervös innan jag träffade läkaren och till en början varjag väldigt skeptisk till henom. Men det visade sig att hen varriktigt bra och jag gick därifrån med ett litet leende påläpparna- något jag inte haft på väldigt länge. Hen ingav miglite hopp, något som jag helt saknade innan mötet.

Såsnälla ni professionella som dagligen möter oss, ta till er de härtipsen. Kom ihåg att ert bemötande är så otroligt viktigt. Ochtill alla er fantastiska läkare, kuratorer, psykologer med mera,tack för att ni finns och försöker att hjälpa oss. Ni är guldvärda!

Hanna Olofsson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.