- Foto: Privat

Nilgün Alci: "Lär inte oss hur vi ska klä oss – lär män att inte våldta"

Nilgün Alci: "Det är inte bara hennes kropp som tar skada, utan hela hennes liv tas ifrån henne på grund av hennes kön"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nilgün Alci bor söder om Stockholm. Både hon och hennes vänner och nästan alla tjejer som de känner har utsatts för trakasserier på grund av val av kläder.

Hurmånga gånger har inte kvinnor blivit trakasserade? Hur mångagånger har inte kvinnor ställt sig framför spegeln och tänkt ”kanjag verkligen klä mig såhär?”. Hur många gånger har intekvinnor varit rädda för att promenera en mörk kväll i sinensamhet? Vem är det som bär på skulden för en våldtäkt? Honeller han? Vi har sett många nyheter om tjejer som har blivitvåldtagna när de var på väg hem, när de har varit på festereller allmänt varit ute på en varm sommar dag. 

Vi har både lästoch hört att gärningsmannen inte har fått någon straff för deteller har blivit dömd till 6 månaders fängelse. Men i samhälletär det oftast kvinnor som bär på skulden, som blir ifrågasatta.En våldtagen tjej får oftast höra ett och annat, hon får oftasthöra att det var hennes fel och att hon borde skylla sig själv föratt hon hade utmanande kläder på sig, eller att hon inte bordepromenerat ensam. Men när ska vi ställa våldtäktsmannen motväggen?

Våldtäkt har ingenreligion, våldtäkt har ingen kultur eller etnicitet. Våldtäkt haringen ålder, våldtäkt har ingen ursäkt. Det kan vara en svenskeller en invandrare som utför brottet, det kan vara en ung pojke somär under 18 år eller en äldre familjefar som är över 30 år. Vihar inte glömt vår fina Engla som blev mördad när hon var ute ochcyklade en dag, hennes mördare försökte våldta henne och utfördesexuellt tvång. Men vi har glömt alla våra unga tjejer och äldrekvinnor som blev våldtagna. Samhället har valt att överge de ochanklaga de för att de har haft utmanande kläde på sig. Hur långtska det gå? Hur långt bör det gå för att samhället ska ställasig upp och säga emot? Hur långt bör det gå för att samhälletska ställa sig upp för de drabbade?

Kanni tänka er en tjej som har blivit våldtagen och får möta sinvåldtäktsman? Varför? Jo för att blev inte dömd. Nu mår hondåligt, sitter hemma, vågar inte vistas i manliga omgivningar, tarsömnpiller för att kunna sova, nu är hon ärrad för livet.Rättssystemet ger en man rätt till att våldta en kvinna så längehon inte säger nej, det är lätt att ordna, han håller bara fördin mun och låtsas som att inte höra. Han våldtar dig, han slårdig, han ger dig ett ärr resten av ditt liv. det är lugnt för hansdel, han ät ute om 6 månader om han ens döms för det.

Det var inte så längesedan en man skrev en status på Facebook som delades tusen talsgånger, han skrev om en tjej som började springa så fort hon ficksyn på honom för att hon blev rädd. Är det verkligen såhär detska se ut? Varför får inte kvinnor vara kvinnor?

Varförhar inte kvinnor rätt till att klä sig hur de vill utan att blitrakasserad? Utan att känna sig obekväma och om det händer denågot varför är det kvinnor som ska bära på skulden

Varför ärdet dessa kvinnor som ska få höra att de inte borde vara på festerdär killar finns, att de inte borde ha tighta jeans eller vågadekläder på sig? Att en kvinna visar lite hud ger inte en manrättigheten att gå emot hennes vilja sexuellt, ett nej är ett nej!Och det ska accepteras!

Vadhade du gjort om det hade hänt dig? Din mamma eller din syster?Kanske din fru eller flickvän? Hur hade du känt dig?

Vibör visa upp oss, vi bör ställa upp oss en gång för alla, vi börvisa de drabbade att vi, att samhället står bakom de! Vi bör fåde att känna sig trygga! Ingen kan göra allt, men alla kan göranågot. Därför behöver vi säga stopp till våldtäkt! Därförska vi inte lära henne hu hon ska klä sig, vi ska lära honom attinte våldta.

NilgünAlci, 19 år

/
/
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.