1 av 3
- Foto: Kim-Evert Olofsson/TT
2 av 3
- Foto: AP
3 av 3
- Foto: Kim-Evert Olofsson

Djurens Rätt: "Att få poäng för att skjuta djur är inte viltvård"

Camilla Björkbom: "Svenska Jägareförbundet ansvarar för delar av jakten och viltvården i Sverige, och erhåller miljontals kronor för det från skattemedlen. Svenska folket har rätt att kräva mer än så här av Svenska Jägareförbundet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. 

Läs mer om organisationen på deras sajt

Följ Camilla Björkbom på Twitter: @CamillaBjorkbom

Åretbörjade med de triumferande jaktbilderna från årets vargjakt, därjägare stoltserade framför kameran med döda vargar. I veckan lästejag på SVT om de poängtävlingar som anordnas av Svenska Jägareförbundet. Jägarna kan tävla och få poäng för olika djurde skjuter, som skator, måsar, rävar och grävlingar.

Bådeden kritiserade vargjakten, och den mycket mindre uppmärksammadejakt som Svenska Jägareförbundet ordnar jakttävlingar kring, ärförstås osmakliga och orsakar lidande för djuren. Allmänheten harhögre förväntningar än så här när det gäller etik.

Bildenav att de vilda djuren dör smärtfritt av ett enda snabbt dödandeskott efter ett helt liv i frihet är vida spridd. Kanske för att viinte känner oss bekväma med verkligheten där skadskjutningar äromfattande och plågsamma, där djuren jagas upp från sina gryt avjakthundar och där det krävs flera skott innan djuret slutligendör. Vissa djur som skjutits hittas aldrig, andra eftersöks itimtal. 

Rävaroch grävlingar får jagas så snart de har tagit sitt förstaandetag. Årsungar av räv och grävling får jagas under vår ochsommar och sedan vidtar höst- och vinterjakten på de vuxna.

En särskilt plågsamjaktform är grytjakten. Med hundar jagas rävar och grävlingar uppfrån sina gryt, där de har sökt skydd. Väl uppe skjuts detsönderstressade djuret av en jägare. Nära förknippat medgrytjakten är grytanlagsproven. De går ut på att testa vilkahundar som passar för att användas vid grytjakt. Testerna görs ikonstgjorda gryt med grävlingar som sätts in i grytet där destressas som levande lockbete för hundarna.

Jägarekallar det viltvård när de dödar årsgamla rävar och grävlingari eller utanför grytet och när de fångar mårdhundar i bensaxar.För oss som bryr oss om djur är det bra att komma ihåg att detinte var jägare som gjorde insatser när naturvårdare ochornitologer stödutfodrade havs- och kungsörnar. Det var inte hellerjägare som födde upp och släppte ut utrotningshotadepilgrimsfalkar och berguvar. Eftersom det handlade om rovfåglar, ochdärmed konkurrenter till jägarna om bytena, fick havs- ochkungsörnar, pilgrimsfalkar och berguvar inte någon hjälp avjägarna.

SvenskaJägareförbundet ser djuren som populationer av arter som ska hållasnere alternativt förstärkas, beroende på vilka djur jägarna villjaga, men alla vilda djur är kännande individer. De lever, lideroch dör som individer, oavsett om det rör sig om en grävling somjagas inne i sitt gryt, en skadskjuten fågel eller en räv somstressas i en snara tills jägaren kommer och skjuter den.

SvenskaJägareförbundet ansvarar för delar av jakten och viltvården iSverige, och erhåller miljontals kronor för det från skattemedlen.Svenska folket har rätt att kräva mer än så här av SvenskaJägareförbundet.

CamillaBjörkbom,
Förbundsordförande
Djurens Rätt

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.