- Foto: Privat

"Det räcker inte att släcka lamporna en timme på lördag"

Violete Kurti (Grön Ungdom) skriver om hur Earth Hour är en fin gest, men att det inte förändrar det större problemet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Violete Kurti är språkrör för Grön Ungdom Syd

Klimatet ska inte uppmärksammas under endast en dag. Klimatet ska ses som viktigt året om.

Den internationella klimatkampanjen Earth Hour är återigen aktuell världen runt. Kampanjen strävar åt att få fler människor att vara mer medvetna om de klimatförändringar som sker i dagsläget och uppmanar oss att minska vår energiförbrukning under detta tillfälle. Earth Hour är inte bara ett event som förekommer en gång om året, utan det är även ett event där likasinnade personer samlas och höjer sina röster för förändring. Ända sedan starten har människor världen runt ställt krav på sina politiska makthavare att sätta upp konkreta mål och finna åtgärder för att förhindra global klimatförändring.

Mycket utlovas och flera regeringar hävdar att de vill se förändring, men ytterst få av dem faktiskt agerar. Oavsett hur många klimatkonferenser som äger rum, så resulterar det i obeslutsamhet. Klimatfrågan betraktas som en oväsentlig fråga och om vi fortsätter att ha denna inställning, så kommer kommande generation att betala priset. Det är vanligt förekommande att massmedia rapporterar vilka konsekvenser klimatförändringar ger. Trots detta är många fortfarande likgiltiga.

Vad krävs det för regeringar att vakna upp och inse att vi befinner oss i ett kritiskt läge när det gäller klimatet? Större torka? Fler översvämningar? Eller kanske att Antarktis helt smälter? Vår generation måste ta sitt ansvar när det gäller klimatet och inse att det kommer drabba den framtida generationen om vi fortsätter att vara liktigliga.

Med en rödgrön regering hoppas vi som väljare att klimatfrågan fortsätter att vara på agendan och att framsteg görs i syfte av att förhindra ett varmare klimat. Vår planet kan endast räddas om världens regeringar satsar på exempelvis förnyelsebar energi. Dock är det inte nog. I dag krävs det dessutom att samhällets andra aktörer bidrar till förhindrandet av global uppvärming.

För att vi ska komma längre i vår kamp mot global uppvärmning är det väsentligt att dagens generation förstår innebörden av de effekter global uppvärmning ger. Kostnaden för att vara likgiltig inför klimatfrågan är för hög och människan kommer i slutändan att drabbas mest. Naturkatastrofer kommer ödelägga hem och torka leder till matbrist i de redan allra fattigaste områdena av världen. Forskning har även visat i att klimatförändring har en betydande roll i uppkomsten av krig.

Den 28 mars 2015 mellan 20.30-21.30 är det återigen dags för Earth Hour. Det känns säkert bra för samvetet att delta under denna timme för att senare återgå till sin vardag. Vad som behöver påpekas är att planetens framtid inte säkerställs under denna timme. Det är en lång process mot en bättre framtid för den kommande genenerationen. Det är också viktigt att förstå att var och en av oss har en stor möjlighet att påverka vår regering och kräva att klimatfrågan har hög prioritet.

Violete Kurti,
Språkrör Grön Ungdom Syd

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att uppmärksamma Earth Hour på lördag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.