- Foto: Ap

Rachel Ayoub: "Musik är mer än bara pengar"

Rachel Ayoub, 18, uttrycker sin besvikelse över världsstjärnornas övergång till den nya streamingtjänsten Tidal. Hon anser att musik har ett större värde än pengar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rachel Ayoub är 18 år gammal och läser sista året på gymnasiet. Musik har haft stor betydelse för henne under studietiden och gratistjänsterna gör att hennes studiebidrag räcker längre.

Följ henne på Twitter: @AyoubRachel

I dag har de sociala medierna fyllts med turkosa rutor som en hyllning och marknadsföring av den nya musik-appen Tidal, som har lanserats av ingen mindre än Jay Z. Stora artister som Nicki Minaj, Rihanna, Beyoncé och Kanye West har anslutit sig till Tidal för att de anser att deras musikverk är mer värda.

Tidal ska ge sina kunder bättre musikkvalité och högupplösta musikvideos till ett pris som gynnar skivbolagen och upphovsmännen mer än Spotify. En mening som har twittrats bland artisterna som har anslutit sig till musikappen är: ”Together, we can make music history”. Hur då, genom att ni fyller era plånböcker ytterligare?

Taylor Swift har sedan innan kritiserat Spotify för att de ger för dåligt betalt på grund av deras gratisstreaming. Hon valde att dra in sin musik från streamingtjänsten och i stället supporta Jay Zs nya affärsidé. Spotifys grundare svarar på Taylor Swifts kritik i ett öppet brev där han skriver om de sex miljoner dollar (motsvarande 47 miljoner kronor) som Taylor Swift har fått per år från Spotify. En summa som förväntades fördubblas på ett år. Spotify betalar skivbolag mer än någon annan streamingtjänst men det verkar inte vara nog för artisterna.

I en marknadsföringsvideo på Youtube syns flera kända ansikten. Hela situationen får artisterna att se ut som offret där deras konst inte ges sitt sanna värde på grund av streamingtjänsterna. De anser att deras musikaliska verk ska kosta mer på nätet då musikförsäljningen krymper, och på så sätt kräva rättvisa gentemot verken. Hur kan de tycka det med flera miljoner på kontot?

Visserligen sjunker musikförsäljningen men deras slutsålda turnéer, sönderspelade hits på radion och många andra källor fyller deras plånböcker. Jag känner en viss besvikelse då musikens värde för mig handlar om dess spridning globalt. Det handlar om vad musik kan förändra och åstadkomma i samhället, och hos varje individ. Artisterna bör se bort från sina högar med pengar och se sin konst ur ett annat perspektiv. De borde se att det handlar om att sprida sin musik till så många som möjligt, för musik har en stark positiv påverkan i människors liv. Musik handlar om mycket mer än bara pengar.

Rachel Ayoub,
Besviken musikälskare

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.