1 av 4
- Foto: Privat/TT
2 av 4
- Foto: Stig-Åke Jönsson
3 av 4
- Foto: Stig-Åke Jönsson
4 av 4
- Foto: Privat

Emmy, 17: "Vi måste ta tillbaka nationalismen från rasisterna"

Emmy Hillblom, 17, skriver om att nationalism inte bör förknippas med högerextremism. Hon menar att nationalism är något positivt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emmy Hillblom är 17 år gammal och läser år ett på naturvetenskaplig linje i en liten stad i Småland. Hon drömmer om att jobba med samhällsfrågor inom journalistik eller politik.

Nationalism. Genast tänker de flesta på högerextrema som taktfast marscherar medan de skanderar nationalsången och viftar med flaggor – NSDAP i Tyskland under trettiotalet, Mussolini i Italien. Men vad betyder det egentligen?

I Nationalencyklopedin står det: ”Åskådning som hävdar den egna nationens värde och intressen ofta framför andra nationers”. Det låter kanske illa att hävda att någonting är viktigare, att någonting är bättre än någon eller något annat men låt mig förklara hur jag ser på det.

Jag är svensk. Jag är född här och mina dryga sexton levnadsår har jag tillbringat här. Jag älskar de böljande fälten i Skåne, det karga landskapet på Öland, de majestätiska fjällen i norr och havet vid västkusten. Hur klimatet och landskapet skiftar efter årstiderna. Jag älskar våra, ibland helt vrickade, traditioner. För ärligt talat, vad finns det för logik i att fullvuxna män och kvinnor ska hoppa runt som grodor runt en stång dekorerad med blommor? Jag älskar Sverige, och om vi skulle hamna i det läget att Sverige blir attackerat, tänker jag slåss till sist blodsdroppe.

Men bara för att man älskar sin mamma betyder det väl inte att man föraktar sin pappa? Bara för att man älskar sitt land betyder det väl inte att man ser ner på andra länder? De flesta av oss älskar mer än en person under sitt liv. Få av oss har turen att hitta rätt från början. Trots det kommer det för de flesta av oss alltid vara en speciell person som vi älskar lite mer, som vi aldrig kommer kunna glömma. Varför skulle det inte kunna vara detsamma gällande länder och kultur?

Dessvärre verkar ordet nationalist i dag blivit synonymt med ”rasist”. Jag är nationalist, men absolut inte rasist. Jag tycker självfallet att vi ska ta emot invandrare i Sverige och jag längtar efter den dagen jag får möjligheten att åka runt i Afrika och Latinamerika och träffa folket på landsbygden, ta del av deras vardag och kultur. Långt ifrån globaliseringen och turismen i storstäderna.

Om Sverige är min riktiga mamma är den spansktalande världen min styvmamma. Jag älskar båda, och skulle inte vilja leva utan någon av dem. Men skulle jag vara tvungen att välja, väljer jag självklart min riktiga mamma. Det är naturligt.

Så ja, om jag blev satt i en situation där jag blev tvungen att välja mellan Sverige och resten av världen, skulle jag välja Sverige. Men jag tycker för den sakens skull inte illa om de andra, eller önskar dem något ont.

Det är på tiden att vi tar tillbaka ordet ”nationalist” från rasisterna och de högerextrema. Det är ett ord som borde tillhöra oss alla. Precis som världen borde.

Emmy Hillblom,
Gymnasieelev

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.