1 av 6
- Foto: Privat/privat/privat
2 av 6
- Foto: Faksimil - Foto: Åsa Mårdberg
3 av 6
- Foto: Faksimil - Foto: Åsa Mårdberg
4 av 6
- Foto: Privat
5 av 6
- Foto: Privat
6 av 6
- Foto: Privat

"Skejt i solen – men bara för coola killar"

Ida Östensson, Caroline Carneros och Julia Karlsson från Crossing Boarders frågar sig varför Ellos i sin vårkatalog behandlar barnen på olika sätt, baserat på deras kön.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Stiftelsen Crossing Boarders jobbar med metoder för jämställdhet, och en av deras mest framgångsrika projekt är Fatta, som tar ställning för införande av en samtyckeslag. Deras vision är ett jämställt samhälle där makten tar ansvar.

Följ dem på Twitter: @xingboarders

Följ Ida Östensson på Twitter: @Idaostensson

I dagarna har 2015 års vårkatalog från klädjätten Ellos kommit ut. Katalogen heter “En stund i solen” och mycket riktigt kunde vi inte undgå att drömma oss bort till sommar, solsken, värme och bad när vi bläddrade oss igenom sidorna. Men så var det något som skavde i kroppen och knoppen när det kom till hur de presenterade det senaste barnmodet.

Blå kläder för pojkar och rosa för flickor har varit en omdiskuterad debatt i många år, och vi är många som känner oss upprörda över det strikt könsavgränsade sortimentet. Ellos sortiment genomsyras självklart också av detta men vad vi reagerade på var snarare vad de barn som bär upp kläderna i bilder gör och hur de beskrivs i text.

Under rubriken, “Skejt i solen” presenteras kläder för coola killar som gillar slitna jeans och snygga t-shirts. Uppslaget pryds av killar på ett avslappnat led där några leker med en skateboard. Bilden signalerar ett tydligt fokus på aktivitet och avslappnat häng med kompisar, klädernas funktion är att fungera bra för fysisk aktivitet. Liknande uppslag riktat till tjejer går under rubriken, “Skön stil” men här står passform i fokus: “När kläderna sitter rätt är det lättare att fokusera på det som är viktigt.”.


Foto: Åsa Mårdberg

En av de fyra tjejerna som bär upp kläderna tittar ner över sin kropp för att kontrollera att allt sitter som det ska och på motsatta sidan av samma uppslag står två tjejer och serverar lemonad, vilket är det som Ellos visar som en passande aktivitet för tjejer. Fokus ligger alltså på att som tjej se bra ut i andras ögon och serva andra.

Generellt så har Ellos ett fokus på funktion när det gäller barnkläder och de skriver att alla barn (oavsett kön) ska kunna busa, barfotaspringa och käka pinnglass, men de återkommer gång på gång till väldigt stereotypa föreställningar som säger att killar är på ett visst sätt och därför behöver en viss typ av kläder och tjejer något helt annat.

Exempelvis så beskriver de vilken typ av ytterkläder som de säljer, till tjejer beskrivs det bara som “säsongens ytterkläder” och för killar har de “De rätta ytterkläderna som är slitstarka, tåliga och verkligen håller vad de lovar”.

Vi har därför i ett öppet brev till Ellos ställt dem frågan: Hur detta kommer sig? Vad tänker de om sitt ansvar i hur de porträtterar barn och deras behov av kläder olika beroende på kön och vilka signaler det sänder.


Foto: Åsa Mårdberg

Vi undrar varför det återkommande visas bilder på aktiva, pigga och energiska pojkar som leker med bollar och skateboards samtidigt som de flesta bilder på flickor visar fnittriga, gulliga eller lite flörtiga barn som leker med fluffiga bakverk eller godishalsband.

Just detta exempel gäller Ellos, men det här är tyvärr ett genomgående mönster som väldigt få klädkedjor vågar utmana. Vi hoppas därför att Ellos svarar på vårt brev, tar sitt ansvar och på så sätt utmanar andra i branschen att göra detsamma.

Ida Östensson, grundare och ordförande Crossing Boarders
Caroline Carneros, praktikant Crossing Boarders
Julia Karlsson, praktikant Crossing Boarders

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.