- Foto: Privat/TT

"Vad är det som är så skrämmande med homosexualitet?"

Maria Thunholm tycker att vi måste lyfta HBTQ-frågor, då människors rättigheter öppet kränks runt om i världen. Hon förstår inte varför vissa är rädda för homosexuella.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Maria Thunholm är före detta styrelseledamot hos Homosossarna och nuvarande HBT-sossarna.

Följ henne på Twitter: @MariaDeSuede

Jag läser kommentarer, blogginlägg och debattartiklar som beskriver homosexualitet som något perverst och onaturligt. Men man kan ju inte välja sin sexualitet eller könsidentitet när det gäller transsexuella. Det är inget som man väljer överhuvudtaget. Jag har även varit inblandad i ett projekt i Vitryssland för att hjälpa en grupp homosexuella att få sina mänskliga rättigheter respekterade.

Jag ser alltså inget skäl till att trappa ner på kampen för alla människors rätt till mänskliga rättigheter och värdighet. Tvärtom med det som sker i USA är det än viktigare att lyfta fram HBTQ-frågorna. Men med ett perspektiv om att vi alla är människor med känslor. Att alla har olika erfarenheter. Det gäller att bygga upp en respekt mellan varandra. Förståelsen kan inte komma om det inte finns en respekt.

Jag känner avsky mot de lagar som nu införs i vissa amerikanska stater. Lagar som diskriminerar homosexuella. Lousiana är värd att nämna, men värst av allt är advokaten i Californien. Han kom med ett förslag om att skjuta homosexuella.

Men många har vittnat om lagar som inte är uppdaterade, rent av homofobiska. Men varför stanna i USA? Jo, svaret är ju att USA ser sig själv som en demokratisk förebild. Då ska även lagarna se till att alla medborgare har samma rättigheter i samhället. Problemet är ju att varje stat har sin egen lag.

Är det bara i USA som man finner problem som berör HBT-människor?

Nej, det är ett problem i fler länder, bland annat i en del afrikanska länder. Folk kommer att dra upp islam, men visst finns det länder där homosexuella inte vågar vara sig själva.

Jag känner en homosexuell kvinna som har flytt till Frankrike för att slippa skräcken att upptäckas. Jag tänker inte gå in på varje enskilt land, fast det gäller att våga föra en diskussion, både på lokal nivå så väl som på internationell. Men samtidigt kan man inte negligera att det finns andra kulturyttringar och att man borde ha lokala kontakter som kan komma med information om hur vardagen ser ut för HBTQ-människor i olika länder.

Är det bättre i Europa?

Ja och nej. Det är bättre när det gäller lagar. Fast kampen för samma rättigheter i samhället kan även gå överstyr. Det kan slå tillbaka och skapa en motsatt effekt än den man sökte i sin kamp för att öka toleransen gentemot HBTQ-människor. Stockholm Pride utmålas som ett evenemang, som framställer HBTQ-människor som översexuella. Ja, det kan finnas exhibitionister som passar på.

Syftet med Stockholm Pride var ju att öka förståelsen och toleransen. Jag har själv föreläst och varit med i paraden. Jag skulle göra det igen om det inte var för mycket anspelningar på sex. Det är där en hel del låser sig. De anser också att det anspelas för mycket på sex.

Nu vet jag inte om det stämmer i Sverige, men det sägs att det är så och det gör mig kluven. Ökar det toleransen och förståelsen? Jag tror att det kan skapa en effekt som slår tillbaka och motverkar syftet. Men visst, det är bra att det kan vara en folkfest och inte bara politik.

Att informera barn om HBTQ-frågor är ingen enkel sak, men barn kommer själva med frågor när de är nyfikna på varför Lisa har två pappor. Man får ju inte vara rädd för att förklara vad det innebär att vara homosexuell, men det ska vara pedagogiskt och anpassat till barn när de frågar. Vilket jag tror sker i de flesta fallen.

Maria Thunholm,
Styrelseledamot HBT-sossarna

/
/
HBT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.