- Foto: Privat

"Diskriminering sker inte slumpmässigt"

Mariam Ismail Daoud skriver om hur diskriminering i form av uteslutande av människor på arbetsmarknaden missgynnar Sverige. Att välja bort personer baserat på deras etniska tillhörighet, trosuppfattning och kön är fel menar hon.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mariam Ismail Daoud läser programmet Mångfaldsstudier och arbetsliv vid Malmö högskola.

Vi är alla övertygade om att en av grundförutsättningarna för integration är de faktum att varje människa ska få sin försörjning genom eget arbete. Syftet för den svenska integrationspolitiken är att arbetsmarknaden ska genomsyras av jämlikhet.

Jämlikhet i arbetslivet är när alla oavsett bakgrund, det vill säga etnicitet, kön, hudfärg och funktionsnedsättning har samma potential, rättigheter och skyldigheter i fråga om arbete, arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Mycket görs i dag för att upprätt hålla det, men trots det är det fler som redan har svårt att ta sig in i arbetsmarknaden.

De kommer allt längre ifrån arbetsmarknaden eller utesluts helt från arbetsmarknaden och arbetslivet. De allra flesta kan hålla med om att diskminering inte ska förekomma, men ändå sker det dagligen i arbetslivet . De flesta anmälningarna till diskrimineringsombudsmannen handlar i hög grad om individer som på ett eller annat sätt utsätts för kränkningar, missgynnas eller särbehandlas på grund av sin etniska tillhörighet, funktionsnedsättning, kön, trosuppfattning eller ålder.

Noterbart är att diskriminering inte sker slumpmässigt, och vem som helst kan inte råka ut för det. Utan ett flertal studier pekar gång på gång att en viss grupp av individer löper större risk för diskminering i arbetslivets. Främst är kvinnor, utrikesfödda och funktionsnedsatta individer. De är de överrepresenterade grupperna bland de fall som anmäls.

Vad som är anmärkningsvärt i diskussionen är den funktion normer spelar in. De normer och värderingar vi präglas av i samhället påverkar i hög grad arbetsmarknaden och arbetslivet. De diskrimineringar som sker på arbetsmarknaden hänger nära samman med de normer som finns i samhället.

Jag tänker att i allt arbete för en mer jämlik och öppen arbetsmarknad är det viktigt att ta fasta på maktens hela kontext och struktur. I detta fall är normer en viktigt pusselbit som vi måste synliggöra och ständigt ifrågasätta. Fördomar, attityder och okunskap kvarstår tills de utmanas.

Vi kan inte acceptera en arbetsmarknad som enbart är öppen för en del av befolkningen. Den svenska arbetsmarknaden ska bygga på hela befolkningen och varje människas möjlighet att aktivt bidra till den samhällsekonomiska utvecklingen. För mig är det självklart att alla som vill och kan arbeta, oavsett bakgrund, måste få möjligheten att göra det.

Det går inte att i tystnad acceptera de samhälleliga normerna som bidrar till exkludering samt diskminering i arbetslivet. Arbetsmarknaden behöver vägar framåt där allas kompetenser tas till vara på. Därför behöver man arbeta utifrån flera perspektiv. Genom ett normkritiskt perspektiv kan man både synliggöra, problematisera och förändra de föreställningar och den okunskap som ligger till grund för diskriminerande strukturer i arbetsmarknaden och arbetslivet .

Mariam Ismail Daoud

/
/
/
DO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.