1 av 4
- Foto: Privat
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Privat

Evah Åberg, 23: "Min mage korvar sig också!"

Evah Åberg skriver om dagens ouppnåeliga kroppsideal. Hon visar i protest upp sin mage och hur den precis som alla andras magar, viker sig när hon sitter ner.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Evah Åberg är 23 år gammal och jobbar som personlig assistent. Hon brinner för samhällsfrågor, bland annat för att bekämpa psykisk ohälsa.

Läs mer om henne på hennes blogg: http://evahle.se

Har du komplex för att din mage väller över eller korvar sig? Känner du dig ensam om att ha det så och tänker att du är tjock för det?

Jag är 154 centimeter lång, väger 47 kilo och min mage är ganska platt när jag står upp. Men även om jag har en helt normal och sund vikt, med en ganska platt mage, så väller min mage lite över byxorna när jag sitter. Det gör det inte när jag står upp. Varför visar jag detta i ett inlägg? Jo, helt enkelt för att visa att du inte är ensam om att magen väller över eller korvar sig lite.

Många människor eftersträvar en helt platt mage som inte korvar sig eller väller över lite, men vad gör det egentligen om det är lite extra hull så länge det inte är ohälsosamt eller alltför ohälsosamt? Magar korvar sig, magar fläskar hit och dit och det är inte hela världen. I dag fokuserar jag inte så mycket på att magen fläskar eller korvar sig lite. Jag har ju faktiskt en mage. Tänk om jag inte skulle ha det.

Jag vet hur svårt det kan vara att försöka släppa idealen. Vi blir matad varje dag med hur vi ska se ut och vad som är "rätt", men det går att älska sig själv som vi är om vi verkligen kämpar för att komma dit. Det vi ser i media är oftast bara påhittat. Det är en fantasi. För långt ifrån alla människor ser ut som de gör i media, men det är ändå det vi sitter och jämför oss med dagligen. Det är det som bestämmer att så som jag ser ut är fel, när det egentligen inte finns rätt eller fel. Vi är alla olika skapta och har olika förutsättningar.

Jag hade själv väldigt mycket komplex innan. Jag var orolig för att sitta på fel sätt om jag träffade en kille, han skulle se mina valkar och tycka att det var fult, men jag insåg hur dumt det var att sitta och noja över något som faktiskt är helt naturligt. Det är normalt att det korvar sig lite. Det är normalt att det väller lite när man sitter. Du har ju faktiskt ett innehåll i din kropp, bland annat tarmar. Tänk dig att bara tunntarmen är mellan 3-5 meter lång! Det är klart att huden trycks ihop lite när du sitter. Det finns annat du kan lägga din tid och energi på, exempelvis att tänka på hur unik och bra du är.

Min mage är fin som den är och det är din också. Kämpa inte så mycket för att bli helt platt eller för att nå ett ideal. Kämpa i stället för ett välmående både psykiskt och fysiskt. Du är vacker och duger exakt som du är. Det här är jag, med en korvmage men ändå lika bra!

Det dags för korvmagarnas tid i rampljuset!

Evah Åberg

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.