Fi studenter: "Det vore en riktigt dålig idé att införa studieavgifter"

Fi studenter: "Istället för att diskutera huruvida studieavgifter ska införas bör diskursen cirkulera kring hur den högre utbildningen kan bli tillgänglig för alla"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I sitt debattinlägg på SvD Opinion den 20 april 2015 argumenterade Moderata studenter för sitt förslag om införande av studieavgifter för högre utbildning. Fi studenter vill genom detta belysa vilka problem som finns i Moderata studenters argumentation och vilka konsekvenser förslaget skulle kunna leda till.

Självklart finns det stora utmaningar inom högre utbildning, men att avgiftsbelägga utbildningarna är inte en lösning utan bara ytterligare en nyliberal reform. Att låta studenterna själva bekosta en del av sin högre utbildning för att öka utbildningarnas kvalitet bygger på en problemanalys som saknar klassperspektiv.

Det framlagda förslaget är förenat med möjligheten att ta studielån för att täcka hela den föreslagna studieavgiften. I samband med detta bör det påpekas att det inte är gratis att utbilda sig i Sverige. En heltidsutbildning är just på heltid. I och med detta är en utelämnad till studiemedelssystemet för att försörja sig under studietiden. En kandidatexamen motsvarar idag 213 600 kronor i studieskuld. En masterexamen ger en studieskuld på ytterligare 142 400 kronor. Om moderata studenters förslag skulle realiseras skulle detta (för de studenter som nödgas låna även till studieavgiften) innebära ytterligare upp till 500 000 kronor i studieskuld för en masterexamen. Är det rimligt att en nyutexaminerad ska starta sitt arbetsliv med över 850 000 kronor i skuld?

Moderata studenter hävdar vidare att förslaget inte missgynnar individer med begränsade ekonomiska resurser och avslutar artikeln med att det inte ska spela någon roll varifrån du kommer, utan vart du är på väg. I sann borgerlig anda upplyfter de klassresan som det stora idealet men förbiser helt den halva miljonen kronor som kommer ligga dessa klassresenärer i fatet under resten av deras arbetsliv. Det är ett antal tusenlappar i månaden som inte kommer gå till vederbörandes barn, hem eller karriärinvesteringar. Således lever klasskillnaderna vidare även efter nådd slutdestination och de studenter som inte varit nödgade att ta det här lånet kommer alltid att ligga en halv miljon före.

Avgiftsfri utbildning är en av de absoluta grunderna i det svenska utbildningssystemet. Detta kommer av att en välutbildad befolkning gynnar samhället, varför samhället bör stå för den största delen av kostnaderna. Att införa studieavgifter riskerar att fullständigt utestänga mindre privilegierade grupper från utbildningssystemet, förstärka och cementera klassklyftorna samt leda till snedrekrytering av studenter.

Istället för att diskutera huruvida studieavgifter ska införas bör diskursen cirkulera kring hur den högre utbildningen kan bli tillgänglig för alla. Vi bör tala om hur kostnader för utbildning kan reduceras ytterligare. Vi bör tala om hur de patriarkala strukturer som råder på universiteten och högskolorna kan brytas.

Malin Rönnqvist Vagnér, Fi studenter
Madeleine Wahlund, Fi studenter
Frida Lindström Fager, Fi studenter Stockholms universitet
Philippe Kopljar, Fi studenter Lund
Sofia Lucas,
Fi studenter Uppsala

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi införa studieavgifter?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.