- Foto: Privat

Jacob, 17: "Gör den första intjänade halva miljonen skattefri"

Jacob Ydrauw skriver att den första intjänade halva miljonen kronor borde göras skattefri. Han menar att fler ungdomar då skulle ta lågavlönade jobb, vilket skulle minska ungdomsarbetslösheten i Sverige.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jacob Ydrauw är 17 år gammal och läser samhällsvetenskaplig linje på Åva Gymnasium. Han är engagerad i Moderata Ungdomsförbundet.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger i dag på 23,9 procent. Det är en siffra som är högre än genomsnittet i EU. Totalt motsvarade dessa människor 40 procent av alla arbetslösa i Sverige förra året. Det säger oss hur viktig denna fråga är, och inte helt oväntat var det en av de hetaste frågorna i höstens val. Det paradoxala är hur åtgärder på denna fråga ofta är halvdana och naiva. Det är förslag som inte innebär någon förändring på riktigt.

Socialdemokraterna pratade inför valet om så kallade traineejobb, något som i praktiken innebär subventionerade praktikplatser för ungdomar. Är det att lösa problemet? Knappast!

Rör vi oss mer vänster ut föreslog de forna kommunisterna i Vänsterpartiet att man ville sänka arbetslösheten för unga, dock skulle det ske utan halverad arbetsgivaravgift för unga plus höjd bolagsskatt. Det är som bekant inte heller att lösa problemen som finns.

Det vi i stället måste göra är att liberalisera arbetsmarknaden och ekonomin. Det handlar om att öppna upp för konkurrensen av arbetsförmedlingen, avskaffa LAS, slopa arbetsgivaravgiften för människor under 26 år helt, men framför allt – göra de första 500 000 kronorna man tjänar i livet skattefria. Det är det här förslaget Sverige behöver och här nedan förklarar jag varför.

Inför valet pratades det mycket om betydelsen av att sänka ingångslöner för ungdomar, något som ekonomer brukar peka ut som en viktig åtgärd. Visst, det är en bra lösning, men problemet är att i princip ingen vill ta sådana jobb i dagens situation. Ett halvt genomarbetat förslag således. Men om de första 500 000 kronorna man tjänar i livet är skattefria, kommer då jobb med lägre ingångslöner att bli populärare? Självklart kommer de att bli det.

Många tenderar att inte vilja stanna på de jobb man har som ung hela livet, man vill i stället vidareutbilda sig. Om man gör den första halva intjänade miljonen skattefri och bidrar till en mer rörlig privatekonomi, kommer fler ha råd och motiveras av att studera vidare på högre nivå? Självklart kommer de vilja det.

Statistik visar att ungdomar har svårare att etablera sig på bostadsmarknaden, bland annat eftersom de helt enkelt inte har råd. Kommer den siffran sjunka om man gör de första 500 000 kronorna skattefria? Ni vet svaret vi det här laget, givetvis kommer siffran sjunka.

Så vi kan konstatera att det här förslaget förmodligen kommer leda till att ungdomsarbetslösheten sjunker, att ungdomar får bättre privatekonomi och ha större motivation och vilja att ta steget vidare och plugga på universitet/högskola. Varför skulle man då motsätta sig det här?

Motståndare till detta förslag, i synnerhet vänstern i Sverige, menar att det här förslaget är dyrt och välfärden får ta stryk för denna skattelättnad. De har rätt i den meningen att förslaget är dyrt. Vi pratar om ett förslag i tio miljarder-klassen och självklart kräver det en ansvarsfull finansiering. Men varför skulle detta vara ett problem? Varför inte reformera skattesystemet i Sverige och till exempel införa fler miljöskatter och föra samhället i en mer grön riktning?

Dessutom kommer konsumtionen att öka bland ungdomar, en köpstark grupp i samhället. I och med att konsumtionen ökar kommer mer pengar i slutändan gå till offentlig sektor. Detta kombinerat med skattejusteringar som täcker upp för skattelättnader för unga, kommer göra att statens skatteintäkter få ett lyft, pengar som vi kan investera i till exempel skolan och vården.

Ungdomsarbetslösheten är en mycket viktigt fråga där det inte duger med halvdana lösningar. Det behövs en liberalisering på arbetsmarknaden. Det behövs en skattelättnad för unga. Det är hög tid att göra den första intjänade halva miljonen skattefri!

Jacob Ydrauw,
Medlem i Moderata ungdomsförbundet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.