Johan Lyrvall.
Johan Lyrvall. - Foto: Privat bild

"Med grundskola från sex års ålder får barnen en större kunskapsgrund"

Johan Lyrvall skriver att alla skulle bli vinnare på en tioårig grundskola.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johan Lyrvall är 21 år gammal och bor i Falun. Han är medlem i Liberala Ungdomsförbundet (LUF), vilket är Folkpartiets ungdomsförbund.

Alla bör vara fria att följa sina drömmar, så länge man inte skadar varandra. Frihet låter förnuftiga och starka individer arbeta både för andras och sitt eget bästa – det har stater och kommuner varken större rätt eller mer kunskap för att göra. En förutsättning är att var och en ges jämlika möjligheter i livet. Tanken tänktes först av socialliberaler och har tagits efter av de flesta partierna. Tyvärr fungerar det inte så i praktiken. Idag kan vi se hur den svenska grundskolan blivit allt sämre på att ta tillvara på elevers potential. På mitten av nittiotalet började resultaten från PISA-mätningarna sjunka. Varje barn förtjänar en utbildning i toppklass. Därför behövs en tioårig grundskola.

Skolväsendet behöver bli bättre på att hjälpa de svagaste eleverna. De som halkar efter behöver insatser så snabbt som möjligt. Med grundskola från sex års ålder får barnen en större kunskapsgrund, som gör det lättare att nå målen i kommande årskurser. Ju tidigare läraren kan se en elevs styrkor och svagheter, desto lättare är det att sätta in extra resurser till dem som behöver det. Tillsammans med minskad administration kommer fröknar och magistrar alltså få markant mer tid för det allra viktigaste – utlärning.

Övning ger färdighet. Den som lär sig mer blir bättre på lärandet i sig. Om inlärning får vara en större del av den mentala utvecklingen kommer förutsättningarna för att ta till sig mer kunskap att öka även de kommande åren. Förbättrad studievana går även hand i hand med förbättrad studieteknik.

Det är viktigt att komma ihåg att förändringen inte är särskilt stor i praktiken. Hela 84 % av barnen från ett till fem år är redan inskrivna i förskolan. Den största skillnaden vore att alla barn skulle få rätt (inte bara erbjudande) till en tidigare undervisning. Dessutom ställs större krav på skolorna att utarbeta undervisning riktad till just sexåringarna. Krav är ett styrmedel för att nå hög kvalitet.

Det är vanligare bland de europeiska länderna att börja skolan vid sex års ålder än sju. Samtidigt har Sverige bland de sämsta resultaten i världsdelen. Vi måste snegla på kontinentens föregångsländer för att prestera lika väl.

Man får ofta höra att en skola som ställer högre krav också ökar stressen för eleverna. Dels vill jag understryka att en längre skolgång avdramatiserar studier när de normaliseras. Dels gör bättre inlärningsförmågor, tack vare den goda studietekniken, att arbetsbördan blir lägre. För att barn ska få vara barn bör undervisningen vid sex års ålder självklart vara utformad som lek och skoj.

grundskolan är den viktigaste instansen för att fostra förnuftiga medborgare. Med ett extra år garanteras hög kvalitet medan fler får rättigheten till mer kunskap. Att ta efter ett av Europas framgångsrecept är en säker metod för att förbättra tjugo år av försämrad utbildning. Förslagets enda förlorare är elevernas höga arbetsbörda, som kommer sjunka på sikt. Tioårig grundskola är en investering för allas bästa.

/
/
/
/
Luf
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Sverige införa tioårig grundskola?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.