Klara Lidman och Nina Elmi menar att även frågor om lön och föräldraledighet är viktiga.
1 av 3
Klara Lidman och Nina Elmi menar att även frågor om lön och föräldraledighet är viktiga. - Foto: Jenny Stjernström/Privat
Nina Elmi.
2 av 3
Nina Elmi. - Foto: Privat
Klara Lidman.
3 av 3
Klara Lidman. - Foto: Jenny Stjernström

"Elin, du har missat att feminism handlar om jämställdhet"

Klara Lidman och Nina Elmi menar att feminism handlar om jämställdhet på alla plan. De anser att vi inte kan prioritera vissa frågor över andra.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Klara Lidman är feministisk talesperson för Grön ungdom.

Följ henne på Twitter: @LidmanKlara

Nina Elmi är feministisk debattör.

Häromdagen skrev Elin Enes från Kristdemokraterna att allt som krävs för ett jämställt samhälle är attitydförändringar. Vi håller med Elin om att vi måste förändra de normer som styr vilka förväntningar vi har på varandra. Men det som är avgörande i ett verkligt jämställdhetsarbete är att åstadkomma maktfördelning genom politiska krav. Kvinnlig rösträtt var en konsekvens av att kvinnor krävde sin rätt – inte av mer positiva attityder gentemot kvinnor.

Precis som Elin konstaterar bemöts kvinnor i dagens samhälle nervärderande: kvinnor får sina idéer ifrågasatta, blir objektifierade i media och får kämpa hårdare än män för att bli sedda. Att vi har föreställningar om vad en människa är och vill som utgår från snäva könsroller begränsar oss alla. Där håller vi med Elin om att det krävs rejäla attitydförändringar gentemot hur vi bemöter varandra efter kön, alltså ett normkritiskt perspektiv. Det är just detta som är feminism. För det stämmer att de tankar och idéer om hur vi ska vara och bete oss, baserat utifrån snäva könsnormer, finns inuti våra huvuden.

Däremot förkastar Elin frågor som handlar om lön, föräldraledighet och styrelseposter. Hon anser inte att det är relevanta jämställdhetspolitiska frågor. I stället börjar och slutar hennes analys med ett ifrågasättande av attityder gentemot kvinnor. Feminismens strävan är att kvinnor ska ha samma politiska, ekonomiska och sociala makt som män.

För att nå dit måste vi sätta fokus på makt och politisk förändring. Problemet med rösträttskampen var inte att kvinnorna inte hade en positiv självbild, utan att männen med makt inte ville dela med sig av den till kvinnor. Jämställdhet handlar bara inte om att enskilda individer ska förändra sina attityder, utan är en fråga om maktfördelning i samhället.

Det är ingen hemlighet att Grön ungdom vill kavla upp ärmarna och ta fighten mot begränsande normer samtidigt som vi bryter upp de rådande maktförhållandena i samhället. Att förespråka lika löner står nämligen inte i konflikt med att vilja vara kritisk mot könsnormer. Men båda fallen kräver politiska lösningar. För även när det gäller normer så räcker det inte några enskilda öppnar upp ögonen. De är inlärda och kommer utifrån, från samhället. Dessa normer eller attityder måste förändras på ett övergripande plan, en samhällsnivå, om det ska få någon effekt. Därför kräver vi reformer som exempelvis genuspedagogik i förskolor, alltså att behandla barn som barn i stället för efter kön. Det gör verklig skillnad.

Så till KD:s Elin Enes vill vi säga: Välkommen till systerskapet och feminismen! Här ser vi samma samhällsproblem, men stöttar varandra i stället för att låta det splittra oss. Vår gemensamma fiende är en könsmaktsordning och den kan vi endast bryta med en aktiv feministisk politik. För det är faktiskt inte vi kvinnor som ställer högre krav på oss, det är samhället.

Klara Lidman, Grön ungdoms talesperson för feministiska frågor
Nina Elmi, feministisk debattör

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.