Tobias Pettersson anser att vi måste rädda de som riskerar livet för sin kärlek.
Tobias Pettersson anser att vi måste rädda de som riskerar livet för sin kärlek. - Foto: Privat

"41 miljoner HBTQ-personer vill fly från sina hemländer"

Tobias Petersson säger att vi måste göra mer för alla HBTQ-personers rättigheter.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Petersson är skribent med fokus på biståndspolitik och HBTQ-rättigheter.

Den 15 maj släpptes sajten PlanetRomeos världsomspännande undersökning, som har mätt Gay Happiness Index bland 115 000 svarande homo- och bisexuella män i 127 länder. Av undersökningen framkom att om resultatet skulle gälla för hela jordens homo- och bisexuella män, så skulle hela 41 miljoner av dessa vilja lämna sina hemländer på grund av det förtryck som de lever under som homo- och bisexuella.

Hela 88 procent av Ugandas homo- och bisexuella manliga befolkning vill lämna landet liksom 72 procent av de homo- och bisexuella männen i Sudan. De vill fly för att de lever i länder där homosexuella riskerar dödsstraff eller långa fängelsestraff på grund av att de lever ut sin sexuella läggning. Deras mänskliga rättigheter kränks.

PlanetRomeos undersökning är oroande och den visar att Sverige och övriga demokratiska länder inte gör tillräckligt för att förbättra HBTQ-personers situation ute i världen. Men det finns också en annan aspekt. Människor rör på sig och med dem deras attityder.

Större delen av världen är farlig för homosexuella. Därför måste vi sprida våra rättigheter till resten av världen så att att HBTQ-personer överallt får det bättre, men också så att människor som bosätter sig i Sverige redan ska vara vana vid ett samhälle som accepterar HBTQ-personer som jämlikar.

Ett argument som ofta förs fram från vänsterhåll, svenska biståndsmyndigheten Sida och RFSL i kampen mot den internationella homofobin är att man måste lyssna på de lokala HBTQ-organisationerna, eftersom de sitter på kunskap om hur det funkar i just deras land. Det är nog en klok strategi men den är inte heltäckande.

Vi måste komma ihåg att i flera delar av världen kan inte HBTQ-rörelsen organisera sig, då det är olagligt och homosexualitet kriminaliserat. Hur kan en HBTQ-rörelse göra sig hörd då? Hur ska situationen kunna förbättras där?Jo genom att Sverige gemensamt med andra demokratiska länder ställer politiska krav på länder som får bistånd att de ska respektera homosexuellas rättigheter.

Jag är förespråkare av att vi borde ha med arbete för HBTQ-rättigheter i biståndsstrategier för alla länder där Sverige bedriver biståndspolitik. Arbete för att förbättra HBTQ-personers rättigheter saknas idag i biståndsstrategierna för de flesta länder som får svenskt bistånd. Givetvis kan det finnas länder som skulle sätta sig på tvären om Sida skulle börja ställa tydliga krav på HBTQ-rättigheter. Då måste Sida visa att man menar allvar med att stå upp för alla människors lika värde och som konsekvens dra in biståndet.

Det skulle förstås kunna innebära att möjligheten att påverka länderna i positiv riktning uteblir.

Eller så skulle det faktiskt kunna bli som i Uganda där indraget bistånd och andra sanktioner från flera givarländer bidrog till att en hårdare anti-gay lagstiftning kunde stoppas där.

Det visar att indraget bistånd kan funka som incitament för att förbättra HBTQ-personers situation. Men självklart måste Sverige framförallt föra en god och effektiv dialog. Målet ska inte vara indraget bistånd utan en förbättring av HBTQ-personers situation inom rimlig tid. Sida måste ställa direkta och konkreta krav på utvecklingsländernas politiker.

Och homo- och bisexuella i utvecklingsländer håller med mig. I de tio länder där homosexuella är som mest olyckliga i världen, där bland annat Etiopien, Uganda och Sudan ingår anser 56 procent av homo- och bisexuella män, att påtryckningar på landets politiker är effektivaste sättet att förbättra HBTQ-personers situation, enligt PlanetRomeos undersökning.

Detta stärker mig i min övertygelse att det är genom att ställa hårdare krav som vi HBTQ-personer kan bekämpa homofobin och uppnå våra universella rättigheter globalt. RFSL och andra organisationer som arbetar för HBTQ-personers rättigheter måste verka för att den svenska regeringen och Sida utövar påtryckningar på de länder där HBTQ-personer inte har någon röst. Det är vad hbtq-personer i utvecklingsländerna vill och det är vad vi alla gynnas av.

Tobias Petersson,
Skribent med fokus på biståndspolitik och HBTQ-rättigheter

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.