- Foto: Privat

"Klart överklassen gillar SD:s politik – de tjänar ju på rasism"

Tristan Ojanne, Ung Vänster: "Det är ingen slump att rasismen frodas samtidigt som klassklyftorna bara växer"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Titt som tätt kan vi både höra och läsa de allt mer hårda och människofientliga uttalandena. Saker som till en början bara SD sa men som nu har börjat bli mer utav den allmänna tonen och problemformuleringen. ''Det kostar för mycket med invandringen'', ''Vi har inte plats för fler'' och ''Integrationsproblem'' hit och dit.

Sverigedemokraterna med flera säger ofta att ingen vågar uttrycka sanningen. Jag kan berätta att jag inte är särskilt rädd för att göra det och jag tänker göra det nu.

De senaste åtta årens skattesänkningar har kostat det svenska folket cirka 140 miljarder kronor. Pengar som hade kunnat investeras i välfärden för att både skapa arbetstillfällen och bättre vård, skola och omsorg. Vi hade kunnat bygga bort bostadsbristen, minska bostadssegregationen och krossa sorteringsskolan men istället har man gett dessa pengar till samhällets största parasiter: överklassen.

När högern och till viss del sossarna väljer att inte satsa på välfärden heter det alltid att det är invandrarnas fel. Det är invandrarnas fel att det inte finns några jobb, det är invandrarnas fel att det inte finns några bostäder och det är invandrarnas fel att vården är så dålig.

Detta medan VD:ar på storföretag kan sitta och plocka ut obegränsat med vinster samtidigt som de som arbetar där får jobba för två eftersom det minsann ''kostar så mycket med personal''.

Men då är det Ahmeds fel. Varför kan Ahmed bara inte se till att storföretagen anställer fler eller att det byggs fler bostäder? Är det här en rimlig fråga att ställa sig, tycker ni?

För det är precis så det låter på debatten idag.

Skärp er. Människor flyr inte från andra länder för att de gillar extremsporten att försöka ta sig levande över havskyrkogården Medelhavet. De flyr inte för att de hemskt gärna vill bo ett i land där klassklyftorna just nu ökar snabbast i hela världen eller där rasism är en del utav vardagen.

De flyr inte för att komma hit och ''förstöra för vita etniska svenskar'', något som de förövrigt bara skulle förlora själva på.

Hur mycket rasism tål Sverige? Uppenbarligen väldig mycket då allt fler bara anammar SD-retoriken. Men jag undrar om dessa, fega uslingar som de för det mesta är, någonsin skulle förmå sig att titta ett palestinskt barn, skräckslagen över alla bomber som systematiskt regnar ner, i ögonen och berätta just detta. ''Vi kan inte ta emot dig, lilla du. Du kostar för mycket så vi låter dig stanna här under bombregnet''.

Normalt sett så räknar vi inte människor i pengar, men när det kommer till invandrare så ses det som en självklarhet att det ska vara just lönsamt. Det här med att människor behöver en fristad eller att de allra rikaste i samhället (till exempel Wallenbergfamiljen) kostar oss väldigt mycket pengar är det dock inte på tal om. Istället gör vi flyktingpolitiken till en marknadsfråga. Vidrigare människosyn får man leta efter.

I flera år nu har vi hela tiden anpassat debatten efter SD. Vi har diskuterat ''integrationsproblem'' och invandring men jag kan inte minnas ett tillfälle när man diskuterat hur vi ska försöka integrera de segregerade människorna på Lidingö in i det svenska samhället. Hur vi ska försöka få dem att börja arbeta som vanligt folk, sluta gå på bidrag, leva så avskilt i nästan sektliknande förhållanden och börja bidra med något till Sverige. Överklassen kommer alltid undan. Invandrarna jagas med järnrör.

Men jag är förvisso inte förvånad över den här utvecklingen. Det är ingen slump att rasismen frodas samtidigt som klassklyftorna bara växer, för det hänger ihop. Klassamhället ställer människor med samma intressen emot varandra och får oss att bråka sinsemellan istället för med de riktiga parasiterna. Konfliktlinjen dras mellan dem som borde göra precis allt för att hålla ihop: arbetarklassen.

Därför är jag inte så förvånad över att denna rasistiska retoriken bara breder ut sig inom högern. De för ju en politik som tjänar på rasismen.

Tristan Ojanne,
Distriktsstyrelsen Ung Vänster Storstockholm och klubbstyrelsen Ung Vänster Södertälje

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.