Nelly Mathilda Fredlund, Magnus Andersson och Isobel Gelman har fått nog av dyra mensskydd.
1 av 4
Nelly Mathilda Fredlund, Magnus Andersson och Isobel Gelman har fått nog av dyra mensskydd. - Foto: Privat / Privat / Privat
Isobel Gelman.
2 av 4
Isobel Gelman. - Foto: Privat
Nelly Mathilda Fredlund.
3 av 4
Nelly Mathilda Fredlund. - Foto: Privat
Magnus Andersson.
4 av 4
Magnus Andersson. - Foto: Privat

"Kvinnor, det är dags att piratkoppiera era mensskydd!"

Isobel Gelman, Magnus Andersson och Nelly Mathilda Fredlund tycker inte att kvinnor ska behöva lägga onödiga pengar på mensskydd.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Isobel Gelman är medlem i Piratpartiet.

Följ henne på Twitter: @IsobelGelman

Magnus Andersson är nationell aktivistsamordnare och ordförande för Piratpartiet Västra Götaland.

Nelly Mathilda Fredlund är funktionär för Piratpartiet Malmö.

Följ henne på Twitter: @NellyMathilda

Vi häpnade inför några kollegors utspel i Nyheter24 om att göra mensskydd gratis i Sverige och vi väntade förgäves på ett uttalande från styrelsen med information om att detta inte är ett förslag från Piratpartiet, utan kom direkt från enskilda medlemmar av partiet. Vi anser att förslaget går stick i stäv med partiets styrdokument som klart tydliggör att vi inte särbehandlar på grund av bland mycket annat kön.

Ja, mensskydd kan vara dyrt för vissa kvinnor, detta är korrekt. Men några siffror på 70 000 kronor för en medelkvinnas livsförbrukning kan vi inte hitta stöd för. Det finns även delar av världen där unga flickor och kvinnor tvingas stanna hemma från skolan för att de saknar mensskydd, så frågan är definitivt viktig för många människor och något som vi anser att alla kvinnor, globalt, ska få tillgång till.

Att införa statsfinansierade bindor och tamponger känns dock inte som en piratlösning på problemet. En pirat ser till de tekniska möjligheterna att genomföra, inte minst ur ett miljöperspektiv, globalt hållbara lösningar. Det nuvarande bruket av engångsskydd har blivit det mest använda helt enkelt för att det är det tillvägagångssätt där man enklast tjänar pengar. Det har legat i tillverkningbolagens vinstintresse att få oss att tro att mens är något ohygieniskt och ofräscht som helst inte ska ses innan det kastas i papperskorgen.

Menskoppen, som de allra flesta kvinnor kan använda, lanserades på marknaden ungefär samtidigt med tampongen, men trots att det är ett modernt och kostnadseffektivt sätt att hantera sin mens på, fick produkten aldrig lika stor genomslagskraft. Det är helt enkelt inte lika lönsamt att sälja menskoppen, som i vissa fall kan hålla i upp till tio år. I dagsläget slänger varje västerländsk kvinna i snitt runt 110-140 kilo tamponger, bindor och trosskydd genom sitt liv. Det är inte bara en omotiverad ansträngning på miljön, utan även tusentals kronor som kastas bort i onödan.

Men med internet kom även möjligheten att sprida information gratis och öppet, plötsligt kunde hela världen meddela sig utan filter, en rättighet som piratpartiet alltid arbetat för. Detta är också en av de främsta anledningarna till att vi i dag finns representerade i ett 60-tal länder. Det är just den globala synen som format piratismen, vi måste tillgodose allas behov, inte bara några utvalda i ett speciellt land.

Att köpa en menskopp kostar runt 150-200 kronor, genom att göra egna menskoppar kan man få ner kostnaden till några kronor per kopp. Något vi tror skulle kunna vara revolutionerande i utvecklingsländernas jämställdhetsarbete.

Vi behöver inte ge våra skattepengar till multinationella företag eller att bygga statliga tampongfabriker, vi behöver en mensrevolution och ta sättet som vi hanterar mens in i 2000-talet. I stället föreslår vi därför att det läggs ut ritningar på gjutformar för menskoppar till 3D-skrivare, samt virk- och syinstruktioner för textilbindor på internet, gratis, för alla.

Och om något ska subventioneras så är det 3D-skrivare som kan nyttjas av allmänheten, exempelvis via bibliotek och vårdinstanser. Och för er som fortfarande inte vill eller kan använda menskopp och textilskydd finns det redan aktörer som delar ut gratis engångsskydd mot att du får reklam på dina förpackningar. En enkel sökning på “gratis mensskydd” tar er dit.

Isobel Gelman, medlem i Piratpartiet
Magnus Andersson, Nationell Aktivistsamordnare och Ordförande PP Västra Götaland
Nelly Mathilda Fredlund, Funktionär PP Malmö

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.