Ungdomsarbetslösheten skadar inte bara ungdomarna utan även samhället.
Ungdomsarbetslösheten skadar inte bara ungdomarna utan även samhället. - Foto: NTB scanpix

"Det är ett problem att ungdomar inte vet hur man söker jobb"

Robin Jönsson, Linus Zackrisson och Nina Jansdotter anser att dagens ungdomar inte har rätt kunskaper för att klara sig på arbetsmarknaden.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Robin Jönsson är student vid Lunds universitet.

Linus Zackrisson är karriärrågivare.

Följ honom på Twitter: @LinusMinKarriar

Nina Jansdotter är beteendevetare.

Följ henne på Twitter: @ninajansdotter

Vi bär alla på något, en del bär på ett tungt förflutet, en del försöker komma på hur de ska axla nuet medan andra bär på stora förhoppningar om framtiden.

Något som vi alla bär på är kunskap. Vikten av kunskap är samtidigt den lättaste och tyngsta ryggsäck vi kan bära.

I dag lär skolan elever hur de ska inhämta information kring ryggsäcken, eleverna lär sig vilken ryggsäck som passar just dem, hur den ska ställas in och vad den kostar och vad det går att placera i den. Men skolan lär inte elverna hur de ska skaffa jobb för att kunna köpa ryggsäcken, eller köpa delar för att laga den om den går sönder. Med andra ord, dagens ungdomar vet att de måste jobba för att kunna leva, men de lär sig inte hur de ska söka jobb.

De flesta anställningar i dag sker via olika nätverk både formella och informella, via sociala medier, rekryteringsföretag och en rad andra kanaler som varje enskild individ får sätta sig in i.

Det som tidigare sågs som en naturlig och opersonlig process är numera en svår och personlig aktivitet som kräver att individen har kännedom kring hur arbetsmarknaden faktiskt fungerar. Det gäller att förstå hur man kan känna igen potentiella arbetsgivare. Det gäller även att kunna visa upp sina förmågor och meriter och sist men inte minst måste man kunna marknadsföra sig för att fånga arbetsgivarens uppmärksamhet.

De individer som ännu inte behärskar de färdigheter som krävs för att orientera sig på arbetsmarknaden kan riskera att halka efter och inte få chansen att utveckla sina talanger, vilket i sin tur kan leda till utanförskap. För att förebygga dessa potentiella klyftor mellan unga människor skulle det vara fördelaktigt att införa obligatorisk karriärkunskap i grundskolan. Skolans uppgift är som tidigare nämnt att utbilda individer som ska kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.

Vi behöver inte ett nytt ämne, låt oss i stället integrera karriärkunskap i den utbildning som finns. Det viktigaste är att ge elverna en möjlighet att utveckla sina talanger och färdigheter som samhället kräver för att lyckas på arbetsmarknaden i framtiden.

Det spelar inte så stor roll om du som elev går ut med bästa tänkbara betyg om du inte vet hur du ska nå ut till den arbetsgivare du vill arbeta hos eller känner till hur du ska ta dig dit.

Vi måste förstå vikten av att utveckla ungdomars kunskap och ge dem de redskap som samhället kräver för att finna jobb. Vi äventyrar inte bara att försaka ungdomarnas talanger utan även samhället i stort, avsaknad av skatteintäkter försätter oss i en prekär situation. Genom att införa obligatorisk karriärkunskap i skolan investerar vi både i våra ungdomars och vår egen framtid.

Framtidens arbetsmarknad kan vara en snårig skog, då kan det vara rätt skönt att bära på en lätt ryggsäck.

Robin Jönsson, student vid Lunds universitet
Linus Zackrisson, karriärrågivare
Nina Jansdotter, beteendevetare

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.