​Bea Filipes säger att vi måste göra mer för Sveriges utsatta.
1 av 3
​Bea Filipes säger att vi måste göra mer för Sveriges utsatta. - Foto: Privat / TT
Sverige är inte längre världens mest jämställda land menar hon.
2 av 3
Sverige är inte längre världens mest jämställda land menar hon. - Foto: Ap
​Bea Filipes.
3 av 3
​Bea Filipes. - Foto: Privat

"Det är alltid din kropp – oavsett om du har tighta kläder eller ej"

Obélya Filipes ifrågasätter hur Sverige kan kallas jämställt när människor far illa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Bea Filipes är student och feminist.

Det är viktigt att så många som möjligt höjer sina röster och tar ställning mot de orättvisor som existerar i vårt samhälle!

Sverige, ett land som låg etta på listan över världens mest jämställda länder, ligger för tillfället på plats nummer fyra enligt en rapport av World Economic Forum. Vad beror detta på? Jo, klyftorna har ökat i samhället och orättvisorna detsamma. Många hävdar att de inte alls känner av dessa orättvisor och att det är meningslöst att kämpa emot dem – eftersom att de helt enkelt inte existerar.

Sanningen är att de existerar, inte bara i Sverige utan i hela världen. Trots att du inte ser dem, eller hör dem, så betyder det inte att dem inte existerar. Homo- och transfobi, sexism och rasism är vardagsmat för många. De hörs inte alltid, synliga behöver de inte heller vara, utan de smyger sig runt bakom hörn. Men de finns där. Det har de gjort ett tag. De förstör, de viskar och de skriker, de slåss och de mördar. En ung pojke i Texas blev misshandlad av sin familj på grund av att han är homosexuell.

En kvinna i Sverige svalt för att nå det kroppsideal som media matade henne med. En man i USA blev skjuten enbart eftersom hans hy är svart. Kvinnor sitter hemma och drömmer om det bröllop de inte får ha eftersom att det är olagligt för dem att gifta sig. En ung flicka tog livet av sig på grund av all mobbning hon fått utstå enbart eftersom att hon är transsexuell.

“Men homosexuella får ju gifta sig! HBTQ-personer har ju sina rättigheter!”, säger någon då. Ja det får de i Sverige, men det råder fortfarande en diskriminering mot HBTQ-personer. Det är inte lagligt för homosexuella att gifta sig överallt. Unga HBTQ-personer löper en större risk att bli utsatta för våld och psykisk ohälsa.

“Det är ju hennes fel att pojkarna tar på henne, kolla vad tighta hennes kläder är!”, säger någon då. Nej, det är inte hennes fel. Det spelar ingen roll hur tighta hennes kläder var eller hur mycket kläder hon hade på sig, hennes kropp tillhör enbart henne själv och ingen får ta på henne om hon inte vill det.

Det gör mig ledsen och det gör mig arg att dessa orättvisor existerar. Det får mitt blod att koka och mitt hjärta gör ont för den unga pojken som tagit sitt liv. Ännu ett liv, ännu en själ, ännu en till som tagit sitt liv på grund av en orättvisa. Ni borde också bli ledsna och arga, era blod borde också koka av ilska – eftersom det här är inte okej. Oavsett om du är höger eller vänster, heterosexuell eller homosexuell, trans eller cis, svart eller vit så borde du ta ställning emot dessa orättvisor som påverkar människor negativt varenda dag.

Använd denna ilska för att höja era röster, organisera er, sprida er! Gå med i förbund, skicka in debattartiklar, ta upp det i skolan, tweeta eller facebooka! Skrik, vråla, ropa! Låt oss göra oss hörda och låt oss visa att vi har noll tolerans mot dessa orättvisor! Gör det för den unga pojken, kvinnan som svälte, den svarta mannen, kvinnorna med en dröm, den unga transsexuella flickan och för ett mer bättre och mer jämlikt samhälle.

Obélya Filipes

/
/
/
/
/
/
/
Liv
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.