Araia Ghirmai Sebhatu menar att TV4:s agerande stödjer rasism.
1 av 3
Araia Ghirmai Sebhatu menar att TV4:s agerande stödjer rasism. - Foto: Privat / TT
Adam Tenstas protest borde inspirera andra afrikansvenskar anser han.
2 av 3
Adam Tenstas protest borde inspirera andra afrikansvenskar anser han. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Araia Ghirmai Sebhatu.
3 av 3
Araia Ghirmai Sebhatu. - Foto: Privat

"Vi måste göra som Adam Tensta och stå upp för svartas villkor"

Araia Ghirmai Sebhatu skriver att Adam Tensta gör rätt som protesterar mot TV4:s agerande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Araia Ghirmai Sebhatu är kulturvetare, konstvetare och juridikstudent.

Följ honom på Twitter: @coffeeandblues

I torsdags lämnade Adam "Tensta" Taal TV4 Nyhetsmorgons studio och vägrade uppträda och låta sig intervjuas i direktsändning. Något TV4 hade bjudit in honom för att göra. Ett hedervärt agerande för en princip där han offrade sin och TV4:s tv-tid och därmed äventyrar sitt levebröd eftersom det troligtvis resulterar i uteblivna inbjudningar från TV4-gruppen.

Men i stället för att lyssna på de krav Taal riktade mot TV4 och bemöta kritiken, som vi afrikansvenskar framförallt väckt om att TV4 normaliserar rasism, så svarar TV4 via programdirektören Viveka Hansson att de inte kan "tillfredsställa alla polariserade grupperna" och att kritiker som Fanna Ndow Norrby "mest är sur".

Det är häpnadsväckande att ett mediebolag som TV4-gruppen inte kan ge ett svar som höjer sig över nivån där slumpvist valda kommentar under debattartiklar och på sociala medier befinner sig. Vi är inte "sura" och vi trodde vi tillhörde samma grupp som TV4 – nämligen gruppen mot rasism. Hansson säger sig inte vilja ha censur men det har ingen som bett om. Vi vill inte ha en förhandsgranskning, vi vill ha en öppen och ärlig diskussion efter.

Då TV4 inte lyckas vara öppna med hur deras intresseavvägning ser ut när de har stående gäster som på andra håll gärna uttrycker sig rasistiskt och homofobiskt undrar man hur en värdegrund som TV4:s "nollrasism" överhuvudtaget kan vara vägledande. Ännu mer problematiskt är vilka signaler som sänds ut till tittare som gärna vill göra mediekarriär hos exempelvis TV4 – "skapa uppmärksamhet med rasism så får ni uppdrag av oss!" För vi vet att det redan är ett framgångsrikt och cyniskt marknadsföringsknep i klickonomin. Detta borde TV4 stå över.

Men frågan är emellertid större än den specifika situationen med en inbjuden bloggares rasistiska kommentarer och en flörtig programledares rumpa. Om man nu vågar se bortom de etablerade skribenterna som är mer intresserade av att diskutera "Adam Tensta" i stället för bostadsorten Tensta.

Frågan handlar om hur svarta marginaliseras i media såväl som i samhället – om svarta kroppars villkor. Det handlar om #STOPPAVRÄKNINGARNA där ett 30-tal barnfamiljer i Tensta är på väg att kastas ut ur sina lägenheter och blivit svikna av det kommunala fastighetsbolaget och Socialtjänsten. Det handlar om att våra barn utsätts för trakasserier på förskolan för att ha "ful hudfärg" och att ansvariga inte reagerar eller informerar oss som föräldrar. Man måste se att behandlingen och diskrimineringen av afrikansvenskar i samhället är ett resultat av hur vi framställs och behandlas i media och kultur.

Vi vet att Sveriges afrikansvenska befolkning är koncentrerad till resurssvaga och socialt utsatt områden i landets ytterstadsorter i storstäderna. Afrofobirapporten visar att invånare födda i Afrika, inrikes födda med en eller två föräldrar från Afrika söder om Sahara och adopterade födda i Afrika är överrepresenterade bland de tio procent som har den lägsta inkomsten samt att medianinkomsten i praktiken stått still. Samtidigt visar rapporten också att den svenska samtidskulturen präglas av ett kolonialt rastänkande. Men detta och Afrofobirapporten får knappats något utrymme i media. Det är därför Adam "Tensta" Taal reste sig och gick. Vi har fått nog!

Hela historien kring TV4 påminner mig om ett möte som jag hade i våras då den amerikanske filosofiprofessorn Lewis Gordon var på Sverigebesök. Den afrikansvenska organisation som jag grundat och driver, Black Coffee, fick tillfälle att sitta med honom ett par timmar. Vi diskuterade anti-svart rasism och begreppet "bad faith" som han myntat.

Begreppet kan beteckna den totala ovilja vita personer har inför att erkänna, se eller diskutera rasism. Vi måste se det som existentialistiskt omöjligt för de flesta vita att begripa rasism mot svarta för att gå vidare. Vi afrikansvenskar måste alltså helt enkelt sluta diskutera många gånger och organisera oss för att ställa krav. Precis det som Adam ”Taal” Tensta gjorde.

Araia Ghirmai Sebhatu

/
/
/
/
TV4
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.