Felicia Stadling förstår inte hur någon kan slänga pengar på champagne.
1 av 3
Felicia Stadling förstår inte hur någon kan slänga pengar på champagne. - Foto: Privat / TT
Dyr alkohol innebär inte status menar hon.
2 av 3
Dyr alkohol innebär inte status menar hon. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG
Felicia Stadling.
3 av 3
Felicia Stadling. - Foto: Privat

Förstår ni stekare inte hur patetiska ni är när ni köper skumpa?

Felicia Stadling skriver att hon inte förstår sig på personer som tror att pengar innebär status.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Felicia Stadling är journalist.

Nu är det sommar, och som de allra flesta vet, innebär sommaren god mat och god dryck. Men för andra innebär sommaren att äntligen få ta på sig den där vita skjortan istoppad i beiga byxor, tillsammans med loafers (gärna röda) och en väl inbakad frippa som ser så där fint glansig ut. Jag pratar naturligtvis om sommarstekaren. Hen som tar tillfället i akt att glänsa lite med sina besparingar läs: årslön, för att kunna köpa en champagneflaska för 7 000 kronor, och till sist posta på sociala medier för att kunna skriva en kommentar i stil med "mår gott". Jag har två frågor som jag vill ha besvarade:

Finns det någon som attraheras av dessa typer?

Av ren nyfikenhet, vilka är ni?

Detta är något jag tänkt på det senaste, och som alltid får mig att bli oerhört provocerad. Varför i hela friden köper man en flaska för 7 000 kronor? Jag menar, om tanken är att se cool ut så tänker personen i fråga jävligt fel. Helst av allt vill jag ta fram skämskudden när du färgglade stekare, står där och vevar med handen till någon houselåt du inte kan namnet på, och med champagneflaskan i den andra, som du emellanåt halsar ur. Men det värsta är, kära stekare, att jag tror du missar en viktig poäng. Champagne ska drickas för det är gott.

Det är inte till för att du klockan kvart i tre ska få med dig ett obetydligt ragg hem (återigen: vilka är ni som följer med dessa människor hem?). Det är inte till för att visa upp att du har mycket pengar. Det är för fan till för de som uppskattar smak och kvalitet. Nu säger jag inte att jag är en finsmakare, tvärtom, champagne smakar ungefär som när man druckit apelsinjuice för att sedan borsta tänderna minuten efter. Jag förmodar att du sommarstekare tycker likadant. För inte kan du tycka att det är gott? Nääärå, men rik ser du ut av vara va!? Jag har ett ord för sådana som dig: Patrask!

Hur kan det ha gått så långt att man väljer att fläka ut sig för 15 minutes of fame? För det är precis så det är, det handlar om att hen vill synas och exponera sig själv. Men för vadå? För att människor ska se att du, stekare, har mycket pengar? Njuter du av det? Jag tycker det är helt bisarrt att detta är en tillfredställelse för många. Uppmärksamhet vill och kräver alla, jag är likadan. Men på vilka grunder?

Det finns både positiv och negativ uppmärksamhet. Varför vill man då välja något som får dig att se oerhört inkompetent ut? För det är precis vad det är, när man betalar flera tusen för för något, jag säger det igen: Som du inte ens tycker är gott! Patetiskt och upprörande. Sedan är det väl fel att enbart klandra ena parten i det här. För någonstans har ju denne sommarstekare fått gehör i positiv bemärkelse av någon som tycker att denne är häftig. För hur orkar man annars fortsätta sommar efter sommar efter sommar. Får de aldrig nog är min fråga? Kommer det någonsin att få ett slut?

Till sist vill jag säga att jag är inte så här arg egentligen. Jag är ganska glad. Men jag är helt seriös med att nu får ni sluta upp med champagnehetsen som år efter år återkommer så fort semestertiderna tar vid! Sluta låtsas vara bättre än vad ni är. För det är inte häftigt att slösa så mycket pengar på en rusdryck för att få mer status. Ni vet nog inte om det, men i samma stund ni drar kortet för champagne, så gräver ni er egen grav.

För när ni vaknar upp dagen efter med noll på kontot och ett kvart i tre ragg runt armen (som inte alls gillar dig för den du är, utan för de pengar du köpt dricka för), ja då är livet inte så fett längre. Är det så viktigt att ha status i dagens samhälle? Och hur kan det ha blivit en statussymbol för vissa att dricka, eller vaska för den delen, champagne? Det är inte coolt att vara full. Det är inte coolt att lura folk att tro att man har alla pengar i världen när det förmodligen är långt från sanningen. Det är så fruktansvärt ocoolt att jag kräks lite i munnen.

Tips på vad som är attraktivt och hur man får folk att titta åt ditt håll: Ödmjukhet. det ger status.

Felicia Stadling

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.