Vicky Eriksson anser att Pride är till för att sprida kunskap och kämpa för rättigheter.
1 av 3
Vicky Eriksson anser att Pride är till för att sprida kunskap och kämpa för rättigheter. - Foto: Privat / TT
Det handlar inte bara om att fira HBTQ-personer menar hon.
2 av 3
Det handlar inte bara om att fira HBTQ-personer menar hon. - Foto: TT
Vicky Eriksson.
3 av 3
Vicky Eriksson. - Foto: Privat

"Nu räcker det – Pride är visst en fest för alla"

Vicky Eriksson skriver att Pride inte endast är till för HBTQ-personer.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Vicky Eriksson är bloggare och transperson.

Följ hennes blogg: vickyeriksson.devote.se

Nu inför Pride så ser jag många diskussioner i sociala medier, speciellt Facebook om att: "Varför ska 'de' få en parad?", "Varför ska 'de' få en fest?", och "Varför ska 'de' hyllas?" Så jag tänkte att vi gör slut på dessa dumma meningar en gång för alla.

Pride är ingen fest för "dem". Pride är en fest för alla. Varför ska vi hela tiden vara så duktiga i Sverige på att fösa ihop människor, individer, till "dem"? Pride finns för att belysa människors rättigheter, inte bara i Sverige utan också runt om i hela världen. Pride finns i ett flertal länder och alla kämpar för exakt samma sak. Alla människors lika värde. Pride är till för att göra slut med normerna som finns i vårt samhälle.

Denna veckan innebär inte bara fest utan det innebär oändligt med information. Denna veckan är så mycket mer än bara en parad. Under veckan pågår föreläsningar, ständiga debatter i media, upplysningar i sociala medier och så mycket mer. Den här veckan handlar om att visa andra delar av världen att det inte är okej att människor ska bli avrättade på grund av vilka de är eller vilka de tycker om.

Transsexuella är den grupp människor i Sverige som har högst självmordsbenägenhet och det beror ju på någonting? Misshandel och hot sker dagligen i Sverige på grund av vem man älskar eller vem man är kär i. Nu måste jag ändå ta tillfället att dra isär transsexualism och läggning för de har ingenting med att göra med varandra, men HBTQ är ett samlingsnamn som ni förmodligen redan vet.

Men till den saken varför denna vecka innehåller så ofantligt mycket fest grundar sig ju i någonting. Tusentals personer visar sitt stöd för Sverige och omvärlden genom att gå en parad genom Stockholm. Dessvärre skulle förmodligen inte alla dessa tusentals människor ta tillfället i akt att vara med och kämpa om det enbart handlade om en vecka med information i en kal föreläsningssal.

Pride föddes inte för att fira att jag är den jag är. Utan för att fira rätten till att jag får vara den jag är. Jag önskar jag fick leva i ett decennium där gemenskap i samhället var en självklarhet och där människor aldrig skulle behöva känna sig förtryckta på grund av vem de är. Men nu lever jag år 2015 och tiden är väl inne för att kämpa för mina framtida ungar eller deras barn, så välkomnar Pride till Stockholm. Nu ska vi ha kul!

Vicky Eriksson

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.