1 av 7
- Foto: Privat/TT
2 av 7
- Foto: Privat
3 av 7
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 7
- Foto: Polisen
5 av 7
- Foto: privat/google maps
6 av 7
- Foto: privat
7 av 7
- Foto: Polisen/Polisen

Mehdi Riahi: "Gillar ni verkligen olika?"

Mehdi Riahi: "Vad sysslar ni journalister, redaktörer och ansvariga utgivare med egentligen?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mehdi Riahi är en 25-årig ekonomistudent från Stockholm med stort intresse för mångfald- och etnicitetsfrågor

När detta skrivs så har det gått mindre än 24 timmar sedan vi nåddes av nyheten att 14-årige Ali har hittats död i ett vattendrag, nära kraftverket Lagan i Strömnäsbruk. Ali - som precis som vilken annan 14-åring som helst skulle gå till butiken för att köpa mat - med skillnaden att han aldrig skulle komma hem igen. Ali - en mörkhyad pojke som lika gärna skulle kunna ha varit din son - eller?

Oj, har du inte hört talas om Ali? Undrar du vad som hänt denna 14-årige pojke som mystiskt hittats i vattendraget? Tänkte du nu slå på nyheterna, söka upp det på någon av kvällstidningarna eller lyssna på radion för att höra mer om denna tragiska händelse? Bespara dig tid och möda – du kommer inte hitta någonting av betydelse.

På landets tre största nyhetssajter hittar jag en enda (!) notis om Alis fall på en enda (!) av dessa nyhetssajter. Komiskt nog så är den notisen mest läst på hela sajten. Än mer bisarrt så ligger den undangömd på sidan, trots att den har lästs allra mest. Varför bedömer man som journalist, redaktör och ansvarig utgivare att kändisskvaller ska få ta mer plats än detta fall? För att inte nämna de två andra nyhetssidorna som inte har en enda artikel om detta på sin startsida.

Hur hamnade vi här? Att vi som bor i detta till synes mycket jämställda och öppna land skulle göra skillnad på människoliv borde inte finnas på kartan. Att Sveriges största kvällstidning (som för övrigt skyltade stort med ”vi gillar olika”-kampanjen inför valet 2010) i dag lyser med sin frånvaro när det kommer till bevakningen av detta fall, får en att anta att kampanjen bara var ett politiskt PR-trick.

Naiv som jag kanske är så tror och hoppas jag att nyhetsvärdet för det svenska folket inte beror på vilken färg de inblandade har på huden, vilket kön den försvunna personen har eller vilket land dennes föräldrar härstammar från. Om så är fallet, så landar man i frågan – vad sysslar ni journalister, redaktörer och ansvariga utgivare med egentligen?

Som många andra redan gjort så är det svårt att inte dra paralleller till bevakningen av den mördade 17-åriga flickan Lisa Holm. Detta är något som jag (och många andra) egentligen tycker är osmakligt, för hur kan man jämföra två tragedier med varandra? Men samtidigt, hur kan vi INTE göra det?

Jag vill inte på något sätt förringa eller förkasta den stora mediala bevakningen som pågick (och fortfarande pågår) kring det tragiska fallet Lisa Holm, snarare öppna en del ögon och förhoppningsvis en del hjärtan. Så innan ni, gott folk, slänger er på tangentbordet för att skriva om hur förkastligt det är med en sådan jämförelse så tycker jag att ni ska fråga er själva om den inte är rent av nödvändig i dagens Sverige.

Jag är fullt medveten om att det i nuläget inte finns någon brottsmisstanke kring Alis död, men det har inte hindrat media från att hårdbevaka liknande fall tidigare. Ett annat populärt argument till varför Alis fall har förbisetts av media är att det inte skulle vara lika intressant när en pojke försvinner än när en flicka gör det. Det sistnämnda argumentet får en nästan att tappa hoppet helt och hållet.

Är detta helt och hållet journalisternas, redaktörernas och de ansvariga utgivarnas fel eller är det inte också vår plikt att uppmärksamma dessa på att vi faktiskt bryr oss om Alis öde? Tack vare Facebook, Twitter, Instagram och övriga sociala medier är det lättare än någonsin för privatpersoner att synas och göra sin åsikt hörd – och dessutom göra det på ett inflytelserikt sätt. Det bästa exemplet på detta är rörelsen som går under hashtagen ”blacklivesmatter” som just nu pågår för fullt på andra sidan Atlanten. Det handlar numera om NÄR och inte OM vi får se liknande rörelser i vårt avlånga land.

Uppenbarligen så anses inte Ali vara den genomsnittlige 14-årige pojken, i den genomsnittlige villaförorten, i det genomsnittliga Sverige. Våra arbetskamrater på det genomsnittliga kontoret med den genomsnittliga lönen kommer inte säga ”det där kunde ha varit min son eller dotter”, nu när det är Ali och inte Lisa som hittats död. Detta får det att vridas i magen på mig och jag hoppas att någon där ute känner likadant. Är detta en följd av att vi som medmänniskor inte bryr oss om vad som egentligen hände Ali eller är det helt och hållet på grund av den bristfälliga mediebevakningen?

Jämförelsen mellan fallen Ali och Lisa är ett tydligt kvitto på hur lite plats man får ta i vårt samhälle om man inte är genomsnittlig, ett kvitto på hur svårt vi har gjort det för de som inte är blonda och blåögda. Jag skriver ”vi” för att så länge som vi andra inte agerar så är vi alla lika delaktiga till detta. Och tills dess att vi börjar agera olika, hoppas jag att journalister, redaktörer och ansvariga utgivare verkligen visar att de ”gillar olika”…

Mehdi Riahi

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.