Elin Lennartsson ifrågasätter varför du tror att bara fattiga människor flyr krig.
1 av 3
Elin Lennartsson ifrågasätter varför du tror att bara fattiga människor flyr krig. - Foto: Privat / TT
Hon menar att Sverige har ett ansvar gentemot människorna på flykt.
2 av 3
Hon menar att Sverige har ett ansvar gentemot människorna på flykt. - Foto: Jessica Gow/TT
Elin Lennartsson.
3 av 3
Elin Lennartsson. - Foto: Privat

Sverige, det är dags att vi börjar ta ansvar nu

Elin Lennartsson: "Tänk dig att du var tvungen att fly för ditt liv. Du skulle knappast lämna kvar din iPhone, dina glasögon eller kläder och skor".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elin Lennartsson föreläser för unga om näthat och spelar fotboll i OBK.

Följ hennes blogg: thequeen.se

Flyktingkatastrofen är ett väldigt centralt ämne just nu och det debatteras ständigt om det, inte minst på internet. Det finns helt fantastiska människor som vill hjälpa till på ett eller annat sätt, kampanjen #RefugeesWelcome är bara ett av många exempel. Sen så har vi de människor som tar ställning på annat sätt, genom att vända sitt rasistiska ansikte utåt.

”Kolla, där går tiggaren med en iphone”, ”Bevara Sverige svenskt” eller ”Alla invandrare är kriminella” är exempel på uttryck jag läser och hör flera gånger i veckan nuförtiden. Det är påståenden, utan faktagrund. Jag blir så fruktansvärt trött på dessa vidriga fördomar som egentligen bara grundar sig i okunskap, samtidigt som det bara blir vanligare att uttrycka sig på det här sättet.

Vi alla har rätt till en åsikt och ja, vi har yttrandefrihet – bortsett från att du inte kränker någon när du uttalar dig om saker. Källkritik är en annan sak som är väldigt viktigt om man överhuvudtaget ska ha en åsikt. Bara en sådan sak som att vissa vill ”bevara Sverige svenskt”, det är inte ens möjligt eftersom Sverige aldrig har varit helt svenskt.

För det första, människor flyr i panik. De flyr för sina liv, till ett land i säkerhet, i hopp om att kanske få tak över huvudet. De flyr från krig. De flyr från att bli förföljda och vi kan inte ens föreställa oss vad de gått igenom. De har inte valt att komma hit från början men vi ska vara stolta över att människor väljer att komma till Sverige. Det är rena lotteriet att just vi lever i ett tryggt land, vi hade lika gärna kunnat vara ute på flykt i detta nu.

För det andra, tänk dig att du var tvungen att fly för ditt liv. Du skulle knappast lämna kvar din iPhone, dina glasögon eller kläder och skor. Vad är det då som är så konstigt med att se en tiggare med en iPhone? Alla flyr inte till ett annat land för att de är fattiga, utan för att de behöver någonstans att bo i säkerhet. Vi måste tänka steget längre.

För det tredje, ofta grundar sig kriminella handlingar i att man vill hämnas eller att man lever i brist på något. Det kan handla om något så litet som att man inte känner sig välkommen på ett nytt ställe. Självklart har de människor som kommer in i Sverige ett ansvar, men varför försöker vi svenskar lämna över vårt eget ansvar på någon annan?

Du som har dessa fördomar, det hjälper inte dig att titta snett på invandrare. Vi måste sluta vara rädda för förändring och börja öppna oss för nya erfarenheter. Tänk om vi bara kunde hälsa på dessa nya människor med ett leende och välkomna dem med öppna armar. Det är inte svårt! Sverige, det är dags att vi börjar ta ansvar nu.

Elin Lennartsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.