Magdalena Andersson är trött på hur kvinnor framställs i media.
1 av 3
Magdalena Andersson är trött på hur kvinnor framställs i media. - Foto: Privat / TT
Hon kräver mer utrymme och på rättvisare villkor.
2 av 3
Hon kräver mer utrymme och på rättvisare villkor. - Foto: TT
Magdalena Andersson.
3 av 3
Magdalena Andersson. - Foto: Privat

När kvinnor får synas i media är de halvnakna och pratar om dieter

Magdalena Andersson: "Män målas ut som respektabla och värdiga i media, medan det kvinnliga könet ständigt blir objektifierat och sexualiserat".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Titta så hon krälar sig framför kameran. Usch vad opassande", det slank ur min kompis under fikan vi hade tillsammans i söndags, vilket fick mig att fundera på den obalans inom jämställdheten i dagens massmedia och hur vi påverkas utav den som människor.

Det borde vara en självklarhet att män och kvinnor ska vara jämställda i massmedia. Men allt för ofta ser jag skillnader i hur män och kvinnor porträtteras i allt ifrån på tv till tidningar. Det är även bevisat genom forskning att män tar generellt sett mer plats i tv-rutan och i tidningar än vad kvinnor gör. I undersökningen "Räkna med kvinnor" visar det sig att bara 32 procent av alla människor som syns i massmedia i Sverige är kvinnor, medan män syns hela 68 procent. Det är en rejäl obalans.

Dessutom, när kvinnor väl får sin chans att synas så tas de inte på ett allvar. Även när kvinnliga politiker eller andra "större" personligheter får ta plats, så spelas det mer på det privata. Exempelvis vad de har på sig eller om de har bedragit sin partner, eller så får de prata om saker som anses "kvinnliga". Till exempel barnomsorg, dieter och skönhet.

En annan anledning till att vi måste få det här på rätt fot är på grund utav hur kvinnor och män målas ut i media på två helt olika sätt. Männen målas ut som respektabla, värdiga, och det porträtteras med makt och värdighet medan det kvinnliga könet ständigt blir objektifierat och sexualiserat. Kvinnor ska posera liggandes, med en hand på kroppen och hon ska vara lättklätt – och nu pratar vi inte om porrtidningar utan i vanliga tidningar.

Det är även vanligt med våldsglorifierande bilder på män som sätter sig högre än kvinnan. Trots att vi har kommit till år 2015, snart 2016, så existerar det här fortfarande i dagens media och det är sällan någon som orkar bry sig om det, så vad är det som orsakar detta? Förmodligen att det fortfarande finns människor som anser att kvinnan är svagare än mannen, och att hon inte har ett lika värde som han har.

Men vad blir konsekvenserna utav det här? Massmedia är en stor del utav våran vardag i dagens samhälle, läser du inte tidningen till kaffet så sitter du och knappar på din telefon på rasten, överallt omkring oss så finns det media tillgänglig för oss i alla åldrar. Den stora konsekvensen blir ju att massmedian förändrar synen människor har på kvinnan i helhet, hon blir ett objekt och när hon målas ut som lätt så antas hon också vara det.

Poserar jag halvnaken i en tidning så tar folk för givet att det är helt okej att ta på mig till exempel, samma sak om jag går på krogen i en kortare klänning. Jag blir till något fult och smutsigt, medan mannen stolt kan skratta åt mig. Det sänder också ut helt fel signaler till barn och ungdomar som lätt kan bli påverkade. Tjejer lär sig i tidig ålder att de inte har så mycket att säga till om.

Det här leder till ett samhälle som fastnar i det gamla konservativa, vi tar inga steg fram för att visa kvinnans rätt i samhället. Det är dessutom mycket tal om demokrati när det gäller massmedia, gällande tryckfrihet, yttrandefrihet etcetera, men det blir ju inte särskilt demokratiskt och fritt om kvinnan inte får ta plats.

När kvinnan också måste se ut på ett vist sätt inom media sänder det också ut fel signaler. Hur många artiklar om bantingsmetoder ser man inte om dagen som är riktad till kvinnor? Samtidigt som det råder snedvridna perspektiv på hur kvinnan ska se ut, så tittar alla 13-åringar på sig själva i spegeln och analyserar sina "fel". De kollar på den lilla magen de har och funderar på hur de ska kunna få den att bli ännu mindre. De drar i låren och det skapas ett slags skönhetsidealshets. Under samma veva så sker hormonförändringar i kroppen, de går in i puberteten och är inte så erfaren utav livet i sig, därför är de extremt lättpåverkad.

Unga människor påverkas därför extremt mycket utav skillnaderna mellan hur män och kvinnor målas ut i media, och konsekvenserna utav det är större än bara missnöje med sin kropp. Många unga kvinnor tar till destruktiva metoder igenom att skära sig, svälta sig etcetera. Många utvecklar olika ätstörningar som i det allvarligast laget faktiskt kan leda till döden.

Sanningen är den, att vi alla måste inse att det här inte håller. Kvinnor måste få ta plats i världen och i massmedian.

Magdalena Andersson

/
/
/
Man
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.