1 av 3
- Foto: Robert Eldrim/TT
2 av 3
- Foto: © Robert Eldrim, Medljus
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Öppet brev till Stefan Löfven: "Låt oss spela golf och prata framtid"

Navid Modiri: "Vi är många som känner utanförskap. Det finns blåögda och blonda svenskar på landsbygden och i mindre orter som inte längre känner igen sitt Sverige"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
​Navid Modiri

Navid Modiri är engagerad inom innovation och integration och jobbar just nu som Innovation Manager på organisationen Reach for Change. Han använde Facebook för att vinna en golfrunda med Jimmie Åkesson, skriver krönikor för Göteborgsposten och P1 och föreläser om kreativitet och mångfald.

Läs mer på www.navidmodiri.com

Kära Stefan Löfven,

för exakt 30 år sedan klev jag och mina föräldrar av färjan i Ystad och satte våra trötta fötter på svensk mark för första gången. Tacklistan jag formulerat i huvudet sedan dess är lång. Människor i Ystad, Moheda, Nässjö, Karlstad och Göteborg tog emot den förvirrade iranska familjen och bjöd in oss till sina hem, delade med sig av den svenska kulturen och lyssnade på vad vi hade att berätta om vår kultur.

Myndigheter, föreningar och statliga initiativ hjälpte oss med pengar, stöd och rådgivning. Politiska och strukturella beslut togs för att främja integration och för att skapa ett Sverige där alla människor kände sig välkomna.

30 år senare är jag tacksam och känner mig svensk. 30 år senare arbetar jag själv med både hjärta och hjärna i frågorna kring integration och mångfald.

30 år senare vill jag vara med och bygga ett Sverige där alla människor känner sig välkomna.

Det utanförskap vi ser i Sverige i dag handlar inte bara om olika kulturer. Det är inte bara människor på flykt och nysvenskar som känner sig utanför det svenska samhället. Det finns blåögda och blonda svenskar på landsbygden och i mindre orter som inte längre känner igen sitt Sverige.

Människor som under flera år har uttryckt oro, rädsla och otrygghet över den stora förändring det innebär när vi går in i ett mer globalt och multikulturellt samhälle.

Att tvinga kommuner och individer att vara okej med att välkomna nya människor från andra kulturer till sina byar, bygder och städer kan vara ett nödvändigt beslut och det behöver följas upp med lika mycket trygghet och ödmjukt ledarskap. Och en vision.

30 år sedan fanns det inte en vision för ett integrerat och mångkulturellt Sverige. Även i dag saknar jag den visionen och det långsiktiga ledarskap som en sådan vision innebär. Vad är det för Sverige vi vill bygga och varför? Vad är fördelarna och vinsterna med mångfald och integration? Varför vill jag vara med?

För ett år sedan vann jag genom Musikhjälpen i Sveriges radio och Sveriges Television en golfrunda med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Vi spelade golf och pratade om våra likheter och olikheter. Vi pratade om mångfald och integration. Vi pratade om vad vi trodde på och vad vi inte trodde på.

Jag tror på samtalets kraft och det verkade han också göra genom att han ställde nyfikna frågor och berättade för mig vad han tyckte och kände.

Efteråt har jag lärt mig mer och förstår lite mer vad som behövs för att skapa ett Sverige för alla. Jag håller inte med Jimmie på många punkter kring just mångfald och integration, men jag håller med honom om en sak. Vi har saker vi behöver prata om som vi inte pratar om i dag och vi har människor vi behöver lyssna på som vi inte lyssnar på i dag.

Jag vet inte vad du tycker om golf men jag tycker det är en bra plats att börja på. Det är inte lösningen och det är inte facit. Men jag vill bjuda in dig till en början till ett samtal om ett Sverige för alla. Jag vet att du har mycket att göra. Jag vet att mycket ligger på ditt bord. Jag vill ändå sträcka ut en hand och en klubba och säga: det är din tur att slå.

Med värme,
Navid Modiri

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Löfven tacka ja?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.