Patrick Benabou menar att det är fel att ge barnbidrag till höginkomsttagande.
1 av 3
Patrick Benabou menar att det är fel att ge barnbidrag till höginkomsttagande. - Foto: Privat / TT
Barnbidraget ska bara gå till de som verkligen behöver det tycker han.
2 av 3
Barnbidraget ska bara gå till de som verkligen behöver det tycker han. - Foto: TT
Patrick Benabou är aktiv medlem i MUF Värmland​.
3 av 3
Patrick Benabou är aktiv medlem i MUF Värmland​. - Foto: Privat

Att du föder barn ska inte automatiskt betyda att du får barnbidrag

Patrick Benabou (MUF): "Barnbidraget borde bara gå till dem med en lägre inkomst och tas bort helt för dem med högre".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Patrick Benabou är aktiv medlem i MUF Värmland.

Följ honom på Twitter: @patrickbenabou

Redan 1937 infördes ett slags barnbidrag av Socialdemokraterna som skulle minska de stora ekonomiska klyftorna familjer i det svenska samhället hade på den tiden. Bidraget tilldelades familjer i behov av barnbidraget och höginkomsttagare fick i stället en sorts skattelättnad. Det skulle sedan reformeras om till att bli allmänt och stimulera alla familjers ekonomier med barn. Under årtionden har barnbidraget utvecklats väldigt mycket, men har all utveckling verkligen bara varit positivt?

Ett bidrag ska alltid vara riktad till de i behov. Det ska inte flitigt fördelas ut till alla som föder barn. Barnbidraget ska stärka familjers ekonomier och det ska täcka kostnader som barnet medför. I många fall har höginkomsttagare möjlighet att lägga undan en viss del, eller hela barnbidraget varje månad i sparkonton eller fonder. Har då syftet med bidraget uppnåtts om familjer kan fördela pengar på det viset?

Jag anser därför att vi bör införa ett liknande system som vi hade när man införde barnbidraget, genom inkomstprövning. I dag kan vem som helst ta del av barnbidraget. Du kan alltså heta Ingvar Kamprad och få 1 050 kr utbetalat varje månad i 16 år. Det enda som krävs är att du har ett- eller flera barn. Om du dessutom har fler barn så får du ett flerbarnstillägg som ska täcka ytterligare kostnader. Den totala kostnaden för det allmänna barnbidraget var år 2014 25,2 miljarder kronor som ökar med ytterligare två miljarder kronor under fyra års tid. Är det inte då dags att effektivisera och skära ned på onödiga kostnader?

Taket för vem som ska få ta del av bidraget bör då ligga vi den övre skiktgränsen av inkomstskatten (616 100 kronor/år). Genom att införa en sådan gräns måste man även kunna finansiera detta, därför är det självklart att avveckla en redan omfrågad skatt som man betalar om man befinner sig över den övre skiktgränsen – den så kallade värnskatten.

I dag ligger den på fem procent, vilket ger en total skattesats på 25 procent utöver den kommunala skatten på ungefär 30 procent. Studier visar dessutom att man har en tendens att jobba mindre då det blir mindre lönsamt att arbeta de där extra timmarna eller tacka ja till den där lilla befordran. Att ta bort denna skatt skulle alltså leda till att både du som privatperson får mer i plånboken likt staten.

En reform som denna ska då vara så effektiv och smart som möjligt, därför riktas inte förslaget bara åt att endast ge dem med en lägre inkomst barnbidraget och ta bort det helt för dem med högre. Syftet är att gynna alla genom att göra bidraget tillgängligt för färre och att ta bort en redan onödig skatt för de familjer som då inte kommer få barnbidraget. Om färre då tar del av barnbidraget så kan man se att utgifterna för Försäkringskassan, när det är mer lönsamt att jobba kan man se att det inte bara påverkar familjers inkomster positivt utan statens, också.

Patrick Benabou,
MUF Värmland

/
/
Muf
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.