Jenny Strindlöv menar att det inte finns någon human köttindustri.
1 av 3
Jenny Strindlöv menar att det inte finns någon human köttindustri. - Foto: Privat / TT
Hon anser att djuren inte finns till för att vi ska konsumera deras kroppar.
2 av 3
Hon anser att djuren inte finns till för att vi ska konsumera deras kroppar. - Foto: TT
Jenny Strindlöv är ​journaliststudent med kandidat i socialantropologi.
3 av 3
Jenny Strindlöv är ​journaliststudent med kandidat i socialantropologi. - Foto: Privat

En mördad kossa är en mördad kossa oavsett hur du förpackar den

Jenny Strindlöv: "De medvetna köttkonsumenterna förnekar inte djurs förmåga att känna, tänka och uppleva. Just därför efterfrågar de att djuren de äter 'har haft ett bra liv'".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jenny Strindlöv är journaliststudent med kandidat i socialantropologi.

”Om slakthus hade glasväggar skulle alla vara vegetarianer”. Om det ändå vore så väl. Parallellt med den växande veganismen har det i stället vuxit fram en rörelse som romantiserar dödandet av djur – och den gör det med inbillat gott samvete. I dag öppnas restauranger pyntade till slakthus. Krokar i taket minner om hängmörade kroppar och styckade liv.

Äckligt har blivit pittoreskt. Hippt. Lika skyltvänligt som fin bil och hemmabryggd micro-öl. Så också köttet. Den föreställda moralen breder ut sig som en våt filt över de lemlästade kropparna, och den gör det med symboler som ”KRAV” och ”eko”.

Många köttkonsumenter tycks mer och mer måna om att tillgå transparens i hela produktionskedjan för det kött de köper. Medvetna foodies förfasar sig över den industriella djuruppfödningen och dess uppenbara etiska brister. Själva äter de bara kött från ”djur som haft det bra”. ”Glada djur”. Döda förvisso, men “glada”. Uppfödda på haricot verts och solljus på en härligt svensk familjegård inte långt härifrån.

Den nya kött-trenden kan iakttas som en reaktion mot den industriella djuruppfödningen, och handlar i stora drag om att tillämpa djuruppfödning och slakt under etiska former, samt återgå till närproducerat och småskaligt. De medvetna köttkonsumenterna förnekar inte djurs förmåga att känna, tänka och uppleva. Just därför efterfrågar de en produktionskedja i vilken djuren de äter ”har haft ett bra liv”.

Paradoxen ligger dock i att ju mer en uppmärksammar djurs moraliska relevans, och ju mer en trycker på vikten av att behandla djur med omsorg och respekt, desto mindre försvarbart framstår själva dödandet av djur i sig. För alldeles oavsett hur välmående de där korna än uppges vara så slutar deras liv i bästa fall ändå alltid med ett skott i pannan och en kniv i halsen. Det är moraliskt problematiskt. Och den problematiken försvinner inte med ett ekologiskt sigill på en gemytligt brun papperspåse i en gårdsbutik.

Den nya tidens köttkonsumtion uppstår alltså delvis som ett rop efter tillkännagivandet av djur som varelser förtjänta respekt och etisk behandling. Och visst finns det grader i helvetet, mer och mindre lidande. Samtidigt är det en rörelse som per definition aldrig kan behandla djur fullt ut med respekt eftersom att den trots allt bygger på att dessa moraliskt relevanta individer dödas. Därför kommer den här typen av köttkonsumtion alltid att bottna i kognitiv dissonans och dubbelmoral.

Den nya köttrörelsen möjliggör fortsatt köttkonsumtion samtidigt som den erbjuder en känsla av etisk renhet. Ett skenheligt samvetsprojekt för konsumenter som både vill klappa kossan och äta den.

Jenny Strindlöv

/
/
Liv
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.