1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Ap
3 av 3
- Foto: Privat

​Varför ska jag bry mig om er, om ni inte bryr er om oss?

Läkarstudenten Ahmed Al-Wandi: "Varför bryr vi oss bara om vissa, är inte allas liv lika mycket värda?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ahmed Al-Wandi går sista året på läkarprogrammet i Uppsala och har representerat Sverige i EM i karate.

Jag blir varm i hjärtat när jag ser hur mycket folk engagerar sig i Parisdåden. Men det finns också vissa som ifrågasätter detta, vilket kan brytas ned i följande frågeställningar;

Varför bryr vi oss bara om vissa, är inte allas liv lika mycket värda?

Jag tror att de flesta skulle beröras mer om en närstående dog en naturlig död, än om tio främlingar skulle dödas i Sverige, vilket i sin tur ändå skulle engagera oss mer än om tjugo personer dödades i Norge och så vidare. Ju närmare någon står oss, desto mer engagerar vi oss.

Hur kan då en person stå oss nära? Dels har vi relationsnärhet och geografisk närhet. Exempelvis är det inget nytt fenomen att romer haft det dåligt ställt. Men det krävdes att de skulle sitta på våra gator, för att vi skulle engagera oss. Omvänt gör det ont i många att se detta, varför vissa vill skicka tillbaka dem. Deras problem kvarstår, men vi slipper se dem, vilket gör att vi slipper må dåligt över deras tillvaro. För det vi inte ser, det finns inte.

Paris ligger relativt nära oss i Sverige, samt så har de en stark medial apparat, varför rapporteringen är omfattande. Men jag tror inte det rapporteras lika friskt i andra delar av världen, som i till exempel Kongo eller Syrien. De är upptagna med sina egna problem.

Sedan har vi nästa fråga; varför ska jag bry mig om er, när ni inte bryr er om oss?

Det är en högst relevant poängtering. Jag har rötter från Irak och Kurdistan där människor dör varje dag, utan att vi ser någon av deras flaggor som Facebookbild. Så varför har då jag en fransk flagga, när Frankrike bara har upplevt en bråkdel? Först och främst tycker jag att det är onödigt att ställa grupper mot varandra. Om man inte får beklaga sig, bara för att någon har det värre betyder det att endast en enda person i världen får lufta sina klagomål, då denne har det värst av alla.

För det andra så orsakades både dödsfallen i Paris och i Mellanöstern av samma typ av personer – terrorister. Det finns en gemensam fiende. Då är det också rimligt att vi står enade i kampen mot dem. För att vi ska göra det, måste vi uppleva en närhet till varandra, vilket vi gör genom att engagera oss i varandras lidande.

Att ”vi som egentligen inte borde bry oss om dem” visar vårt stöd gör det mer troligt att ”de som inte borde bry sig om oss”, stödjer oss. Genom att säga att ”jag vägrar lyfta fram er flagga, om ni inte lyfter fram min”, så står vi kvar i vi-och-dem-tänket. För att bryta det, måste någon ta första steget utan att kräva något i gengäld. Därför lyfter jag den franska flaggan.

Det leder förhoppningsvis till en stark koalition. För vilken handling bygger ett starkare band än att vara en vän i nöden?

Ahmed Al-Wandi,
Läkarstudent

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.