Göran Svensson är trött på den politiska korrektheten.
1 av 2
Göran Svensson är trött på den politiska korrektheten. - Foto: Faksimil/Privat
Göran Svensson.
2 av 2
Göran Svensson. - Foto: Privat

Professor: Politisk korrekthet suger

Göran Svensson: Lägg ner den politiskt korrekta mentaliteten som media ihärdigt förmedlar, och visa i handling att du "gillar olika" och står upp för "allas lika värde" oavsett vem det gäller.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Göran Svensson är professor och forskningschef på Kristiania University College i Norge.

Vad är ditt yrke eller sysselsättning? Det är den första frågan som jag får när jag träffar obekanta människor i Sverige, men i princip aldrig i andra länder.

Vem jag röstar på i allmänna val är en annan fråga som inte ställs, men som många vill ha svar på för att placera mig i ett fack – gilla eller inte, vän eller inte. Är jag vänster- eller miljöpartist, eller kanske Sverigedemokrat? Är jag invandrare, muslim, eller inte.

Om jag är arbetslös eller har ett lågstatusyrke, röstar på Sverigedemokraterna, är invandrare och dessutom muslim från Mellanöstern får detta konsekvenser på mina möjligheter i det svenska samhället och den svenska bekantskapskretsen. Människor slutar svara i telefon när jag ringer. Jag blockas från deras Facebooksida. Jag vänder mig istället till likasinnade.

Vad säger detta om samhällsklimatet i Sverige?

Det suger! Präglas av intellektuell impotens, ytlighet och falskhet.

Slogans såsom "gilla olika" och "allas lika värde" är en skymf mot alla de människor som inte ses som innehavare av statusyrken, som inte röstar "rätt", kommer från "fel" land, eller bekänner sig till "fel" religion.

Kan vi förvänta oss en annan utveckling än segregation, utanförskap och alienering av människor i det svenska samhället? Kan vi förvänta oss något annat än obefintlig sammanhållning och samhörighet i Sverige?

"Vi och dom" i ett nötskal.

Många protesterar gärna att "så är inte jag", men få är ärliga och självkritiska. De tänker inte, rabblar utan eftertanke vad andra har sagt eller skrivit. Människor säger sig "gilla olika" och "alla människors lika värde", men hur många av dessa gaphalsar i Sverige har en genuint bästa vän som är arbetslös eller har ett lågstatusyrke, röstar fel, och är invandrare och dessutom muslim?

De är betydligt färre än de som är tvärtom. Varför?

Jag vet!

Jag har ett högstatusyrke, röstar "rätt" i allmänna val, är svensk, icke-religiös och mina bästa vänner (inklusive min fru sedan sedan mer än 30 år) är från länder utanför Europa.

Min poäng är: Lägg ner den politiskt korrekta mentaliteten som media ihärdigt förmedlar, och visa i handling att du "gillar olika" och står upp för "allas lika värde" oavsett vem det gäller. Vackra ord betyder inget om du inte kan visa i konkret handling vad du står upp för. Gilla lågstatus, gilla Sverigedemokrater, gilla religiösa – gilla alla!

Du är vad du gör, inte vad du säger!

Jag har över trettio års erfarenhet i både ord och handling av att "gilla olika" och "allas lika värde".

Du suger fortfarande, inte jag!

Kom igen om några decennier och visa vad du står - då är jag död, men det spelar mindre roll för Sveriges väl och ve. Under tiden, stå upp för allas lika fri- och rättigheter; jämlikhet inför lagen och respekt för varje människas värdighet.

Det handlar om din självrespekt och framtid, inte min.

Göran Svensson

PK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Sverige för politiskt korrekt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.