Ahmed Al-Wandi ​funderar på om det verkligen bara finns en Zlatan.
1 av 4
Ahmed Al-Wandi ​funderar på om det verkligen bara finns en Zlatan. - Foto: privat/tt
Zlatan med sin självbiografi "Jag är Zlatan".
2 av 4
Zlatan med sin självbiografi "Jag är Zlatan". - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Zlatan Ibrahimovic.
3 av 4
Zlatan Ibrahimovic. - Foto: BILDBYRN / BILDBYRN
​Ahmed Al-Wandi.
4 av 4
​Ahmed Al-Wandi. - Foto: Privat

Finns det verkligen bara en Zlatan?

Ahmed Al-Wandi: "Man kan kort och gott säga att Zlatan är unik inom svensk fotboll. Men betyder det att vi inte har haft någon som varit som Zlatan tidigare? När han släppte sin självbiografi var det många som kände igen sig i beskrivningen av att vara annorlunda, och att behöva prestera mer än andra för att räcka till".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ahmed Al-Wandi går sista året på Läkarprogrammet i Uppsala och tävlar i Karate på elitnivå (han har bland annat representerat Sverige på EM).

Förutom det driver han facebooksidan Ingen etikett.

Det har nog inte undgått någon att Zlatan Ibrahimović återigen skrev historia när han under gårdagen blev matchhjälte med sina två mål mot Danmark i EM-kvalet. Han har sedan tidigare målrekordet i landslaget, han blev nyligen tilldelad sin tionde Guldboll (ingen annan spelare har fått den mer än två gånger) och han har vunnit tio stycken internationella ligatitlar.

Men det är inte bara meriterna som skiljer Zlatan från mängden, utan även sättet han trollar fram olika lösningar på. Eller vad sägs om klackmålet mot Italien, eller när han hittade krysset från en omöjlig vinkel mot Ungern? Man kan kort och gott säga att Zlatan är unik inom svensk fotboll.

Men betyder det att vi inte har haft någon som varit som Zlatan tidigare? När han släppte sin självbiografi ”Jag är Zlatan” var det många som kände igen sig i beskrivningen av att vara annorlunda, och att behöva prestera mer än andra för att räcka till. Den initiativrikedom på planen som vi idag älskar, blev han straffad för i unga år.

Många irriterade sig på att han ofta valde att dribbla istället för att passa. Det gick så långt att några lagkamraters föräldrar samlade ihop en namnlista för att få sparka ut Zlatan ur laget. Tränaren struntade lyckligtvis i det, men vad hade hänt om denne hade vikt sig för föräldrarnas vilja?

Många personer, även utanför fotbollsplanen, har nog känt att man inte fått en ärlig chans på grund av att man agerat annorlunda. Kanske har man uteblivit från lektioner, för att man har svårt att koncentrera sig, och istället studerat hemma, men sedan fått ett sämre betyg än man skulle ha haft på grund av att läraren straffar en för frånvaron.

Lösningen kan verka självklar; acceptera alla som de är. Men riktigt så enkelt är det inte. Vissa sätt att agera på är direkt fel, och vissa typer av beteenden är inte acceptabla. Men Zlatan har ett mantra för att hantera dessa situationer; ”lyssna, lyssna inte”, vilket skulle kunna översättas till ”acceptera, acceptera inte.

I scenariot ovan med eleven som är ovillig att sitta på lektioner skulle man acceptera att personen är duktig på att ta till sig information själv, och uppmuntra den inlärningsstilen, genom att ge betyg utefter den kunskap eleven besitter. Men man bör också jobba på hur man kan få eleven att kunna koncentrera sig på lektioner, vilket den har nytta av framöver.

I unga år hade Zlatan en hel del hyss för sig. Däribland stal han flera cyklar, bland annat en från tränaren, som han dock lämnade tillbaka. Alla som har fått en cykel stulen vet hur man nästan önskar att cykeltjuven ska vurpa med cykeln. Zlatans tränare ska ha en eloge för att han inte satte Zlatan på bänken av personliga skäl, för vem vet om han hade blommat fram om han inte hade fått spela just där.

Det man kan lära sig av detta är hur viktigt det är att separera person från prestation. Kanske har man någon på jobbet som man tycker har helt fel politiska åsikter, och som man därför ogillar, men som kan tillföra något som ingen annan kan. Risken är att kunskapen inte kommer fram, för att personen helt enkelt inte känner sig välkommen.

Då är vi tillbaka till ”acceptera, acceptera inte”. Man blir till viss del tvungen att acceptera personen för att på så vis kunna ta del av dennes kompetens, samtidigt som man kanske inte måste ta till sig personens åsikter.

Jag vill avsluta med ett citat från Kristian Zahrtmann: ”Vi föds som original, men de flesta av oss dör som kopior.” Vi alla har det alltså inom oss att vara en Zlatan som andra vill efterlikna.

Ahmed Al-Wandi

/
/
EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.