Haninge kvinnojour skriver om mäns våld mot kvinnor.
Haninge kvinnojour skriver om mäns våld mot kvinnor. - Foto: TT

Hur känns det när pappa dödat mamma?

Haninge kvinnojour​: Vi skriver denna text för att vi vill uppmärksamma den 25 november men även för att vi långsiktigt vill kämpa för förändring. Vi vill att du som läser det här ska hjälpa till.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje år dödas 20 kvinnor av en närstående. Det är en femtedel av alla mord, dråp eller fall av misshandel med dödlig utgång som förekommer i Sverige.

17 av dessa kvinnor dödas av en man som de haft en nära relation till. Det här är ett av våra största samhällsproblem, vi måste därför börja diskutera det mer frekvent. Dessutom kostar mäns våld mot kvinnor samhället mellan två och tre miljarder kronor per år. Det visar en rapport som Socialstyrelsen gjorde 2006.

Varför slår män kvinnor?

Den största bakomliggande förklaringen till mäns våld mot kvinnor är mannens kontrollbehov över kvinnan. Vilket är en förklaring som kan antas eftersom man vet att över häften av allt dödligt våld mot kvinnor begås i samband med separationer.

En man som slår kan komma från alla samhällsskick. Men enligt brottsförebyggande rådets rapport ”Utveckling av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer” är dock förövarna oftare arbetslösa, många uppges också ha ett alkoholmissbruk.

Undersökningen som gjordes 2007 bygger på de kända fall som finns av mäns våld mot kvinnor i Sverige sedan 1990, bland annat i domar och polisanmälningar. Förutom dessa kända fall finns det alltså ett stort mörkertal. Vi vill också påpeka att vi i vårt hjälparbete möter kvinnor från alla samhällsklasser och det inte är en speciell sorts man som slår.

Några som ofta glöms bort i debatten är barnen. Tyvärr är det inte allmän vetskap att många av de kvinnor som lever i skyddade boende ofta har sina barn med sig. Barnen slits alltså upp ur sin vardag på grund av våldet som pappan oftast utsätter mamman för.

Hur är det för ett barn att växa upp med vetskapen att pappa har dödat mamma, eller att växa upp i ett hem där våld förekommer dagligen? Enligt Socialstyrelsen är det inte ovanligt att barn, som bevittnat våld från den ena föräldern mot den andra, också har blivit utsatta för det själva.

Hur barn reagerar på våld är olika, vissa barn blir passiva, andra kan få problem senare i livet exempelvis när de själva är vuxna.

Många känner till den internationella kvinnodagen, som infaller den 8 mars varje år. Betydligt färre känner till den 25 november. Dagen är sedan 1999 instiftad av Förenta Nationerna som den internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Vi skriver denna text för att vi vill uppmärksamma den 25 november men även för att vi långsiktigt vill kämpa för förändring. Vi vill att du som läser det här ska hjälpa till. Kontakta din lokala kvinnojour och hör om de behöver hjälp.

Många kvinnojourer agerar på ideell basis. Det finns oftast en eller två anställda, men resten av de personer som jobbar eller engagerar sig i kvinnojouren gör det på sin fritid utan betalt.

Därför är just din insats viktig. Om du inte har så mycket tid över kan man exempelvis betala medlemsavgiften till sin lokala kvinnojour och på så vis vara stödmedlem. Du kan också göra skillnad i det lilla. Nästa gång du hör någon dra ett kvinnofientligt skämt – säg ifrån! Det är inte ok att förtrycka kvinnor.

Styrelsen,
Haninge kvinnojour

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.