Gül Alci tycker vi måste agera mot terrorismen.
1 av 3
Gül Alci tycker vi måste agera mot terrorismen. - Foto: Privat/TT
Gül Alci.
2 av 3
Gül Alci. - Foto: Privat
Under 2014 dödade Islamiska staten 6073 personer genom terrorattentat.
3 av 3
Under 2014 dödade Islamiska staten 6073 personer genom terrorattentat. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Vi har byggt ett paradis för terrorister

Gül Alci: Jag står för att alla har ett eget ansvar, men ett annat alternativ kan ges : att kunna rädda unga som är på väg in till radikalismen och få tag på rekryterarna som missleder våra ungdomar samt ställa dem inför rätta.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gül Alci är 22 år. Hon pluggar Internationell migration och etniska relationer med sociologi som inriktning på Södertörns höskola

Säkerhetspolisen höjer terrorhotnivån till fyra av fem och griper en misstänkt terrorist.

Den hetsiga flyktingdebatten överskuggades igår. I dag går migrationsverket ut med att platserna är slut och att de inte längre klarar uppdraget. Stefan Löfven håller ett tal och säger att vi har varit för naiva – i själva verket har vi varit arroganta.

Säkerhetspolisen varnar svenska folket att vara strikt vaksam och säger inget mer förutom att det inte finns någon oro. I detta fall ligger fokus inte på att strypa flyktingströmmen utan Säpo varnar rikets befolkning och församlingar, dessa församlingar inställer samtidigt samtliga möten och träffar.

Antar att det är nu myndigheter och allmänheten börjar förstå var det riktiga problemet befinner sig, och börjar fokusera på rätt problem. Fokus bör, enligt mig, ligga på medborgare i själva landet och hemvändare som varit i samtidens värsta krigshärd. Problemet är de hundratals unga svenskar som har rekryterats till IS från Skandinavien.

Radikalismen bland unga har blivit värre, medan vi har blundat för det. Vi även blundat för de andra typerna av radikalismen förutom islamistisk radikalism. Konkret exempel på det är Anton Lundin Pettersson som utförde terrordåden i Trollhättan.

Om vi nu fokuserar oss islamistisk radikalism och rekrytering till IS: Ett antal moskéer har stängts ner samt fått kritik, då vissa imamer har predikat helt öppet för IS.

Sedan finns det andra moskéer som flitigt jobbar hårt mot radikalism bland unga och imamer som blir till mentor för att kunna dra tillbaka dessa unga från radikalismens väg.

Det är nog. Radikalismen som vi flitigt talar om berör svenska medborgare. Att kunna peka ut och rädda dessa är inte enbart en fråga för moskéerna och imamerna, utan för hela samhället.

Rekryteringen sker inte enbart vid moskéerna – vi får inte glömma bort sociala medier. Det mörka nätet som har möjligheten att spy ut sin galla över hela världen samt fånga upp de svaga.

Jag står för att alla har ett eget ansvar, men ett annat alternativ kan ges : att kunna rädda unga som är på väg in till radikalismen och få tag på rekryterarna som missleder våra ungdomar samt ställa dem inför rätta.

Staten har misstagit problemet och olika politiska partier har tävlat om vem som räcker ut handen längst.

Istället för att skärpa lagen mot terrorism så har vi öppnat upp ett helt paradis för terrorister.

Gränskontroller är bra, vi vet vilka som tar in sig i landet och de som kontrolleras får hjälpen tidigare än att vänta tills de har anlänt till migrationsverkets lokaler. Om det nu finns platser kvar.

Krav på föreningar måste skärpas. Och de som gör bra ifrån sig måste ges tillräckligt med resurser. Döm de som är hemvändare som terrorister, och rädda våra unga från radikalismen.

Hatet, polariseringen och radikalismen växer ännu mer för varje dag som går. Vi har ingen tid kvar att spilla bort, och det är dags att vi inte längre låter oss tystas. Det är nu vi, det svenska folket, oavsett religion eller tro och etnicitet bör stå sida vid sida mot polariseringen som sker i landet – och mot radikalismen.

De som försöker skapa motsättningar mellan oss individer ska inte få chansen att lyckas.

Gül Alci

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.