Nour H. Alaa berättar om ett tillfälle då hon blev utsatt för rasism.
1 av 3
Nour H. Alaa berättar om ett tillfälle då hon blev utsatt för rasism. - Foto: Privat/TT
Nour H. Alaa.
2 av 3
Nour H. Alaa. - Foto: Privat
En demonstration mot rasism.
3 av 3
En demonstration mot rasism. - Foto: TT

Jag vände mig mot nazistgubben och sa att islam betyder frihet

Nour H. Alaa: Kvinnan är tyst och den gamla mannen stirrar upp på mig: "De där som din vän, de skulle förtjäna det mer än vad judarna förtjänade det."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nour H. Alaa är 18 år och studerar sista året på gymnasiet med inriktning naturvetenskap i Helsingborg.

Mitt namn är Nour. Jag är 18 år och muslim. Jag bär inte slöja. Jag bor i Sverige. Jag har aldrig stött på rasism under mina 16 år här.

Men i dag fick jag uppleva en händelse som många i närheten kallade för rasism.

Jag gick på en buss från skolan som skulle köra mig hem. I bussen så fick jag stå för att den var proppfull. Långt ifrån får jag syn på min vän. Jag hade svårt att känna igen henne för hon hade nyligen tagit på sig slöjan. Jag vinkar åt henne och pekar på hennes slöja och säger att den sitter underbart på henne.

Hon skickar en puss i luften och jag gör en tillbaka. Jag hör en trött och mörk röst säga: "Vad ni leker kärleksfulla, men faktum är ni är odjuren som Gud skapade". Jag vänder mig om och ser en man i 60-årsåldern som stirrar på mig.

"Ursäkta?", svarar jag.

"Ni är aldrig ursäktade din svartskalle, ha lite empati och lämna landet om du stödjer såna individer som hon där".

Jag som är en väldigt lugn och blyg person, tar ett andetag och blir tyst. Min pappa lärde mig att aldrig svara en ohygglig person, för att då slutar jag på samma nivå som den ohygglige.

Han flinar och fortsätter: "Vad har du att svara? Efter den där terrorattacken som din vän låg bakom så har du ingenting att svara".

Jag vänder mig om och ler mot honom, "Du är ingenting än en okunnig pensionär som har för mycket fritid för sådana ord, utnyttja din fritid med att ta tag i din okunniga syn på människors handlingar & bakgrund"

En kvinna som står intill honom svarar mig: "Var inte så uppkäftig nu lilla vän, annars får vi be chauffören att lämna av dig på nästa hållplats".

Jag blir chockad. Jag är i ett chocktillstånd.

Jag börjar kolla runt men ser att folk leker blinda och döva.

Jag säger: "Inte ska jag som blir påhoppad bli utslängd?"

"Nä men se till att uppföra dig nu på ett bra sätt", svarade hon.

Jag, med gråt i halsen säger: "Jag hoppas inte du tillåter någon tala med dina barnbarn på det viset".

Kvinnan är tyst och den gamla mannen stirrar upp på mig: "De där som din vän, de skulle förtjäna det mer än vad judarna förtjänade det."

Där var droppen. Ingen förtjänar vad Adolf Hitler gjorde. Ingen.

Jag vänder hela min kropp mot honom. Jag kollar ner i hans ögon och säger:

"Du kanske må vara en dum gamling i andras ögon, men vad jag ser så har du ett fungerande minne. Kom ihåg dessa ord som du kommer att få höra från en väldigt troende muslim. Ordet islam betyder frihet i arabiska språket, islam innebär medgivande av kärlek utan att begära det tillbaka eller förvänta sig det tillbaka.

Islam kräver respekt av dig gentemot små och stora. Och här ska jag svara dig med tystnad, för att min älskade profet sa att jag är ingen muslim om jag inte visar ömhet gentemot de yngre och visar respekt gentemot de äldre".

Jag hör hur folk börjar säga åt honom om att han ska lägga av. Jag är på väg till dörren för att kliva ut i nästa hållplats, och jag märker hur busschauffören öppnar sin bänk och går fram till 60-åriga mannen och ber honom att hoppa av bussen.

Mannen går upp och stirrar på mig. Jag står vid dörren och han går emot mig och ut från bussen. Busschauffören säger:

"Människor och hundar är välkomna in i bussen, men inte nazister"

Jag vill tillägga att busschauffören var lika svensk som 60-åringen. Vilket fick mig att inse att man aldrig skall dra någon "folkgrupp" över en kam. Aldrig.

Nour H. Alaa

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.