Birgitta Hult skriver om de svenska jultraditionerna.
1 av 3
Birgitta Hult skriver om de svenska jultraditionerna.
Birgitta Hult.
2 av 3
Birgitta Hult. - Foto: Privat
Birgitta Hult: "Glöm inte att ta av Maria sjalen innan du ställer fram julkrubban".
3 av 3
Birgitta Hult: "Glöm inte att ta av Maria sjalen innan du ställer fram julkrubban". - Foto: SCANPIX NORWAY

Birgitta, 70: Förbjud pepparkakor

Birgitta Hult: "Det finns de som påstår att julgranen är en tysk tradition. Hur kan man förråda Sverige på det sättet? Det vet väl vi som har så mycket granar att julgranen är ursvensk".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Birgitta Hult är 70 år och bor i Malmö. Hon är storyteller och muntlig berättare, arrangerar berättarkaféer och berättarföreställningar.

Sedan det uppdagats att julottorna firas till minne av ett judiskt barn kommer en ny lag som förbjuder kyrkorna att arrangera julottor att träda i kraft från och med 2016.

Redan i år, 2015, måste alla som ställer fram en julkrubba, först ta av Maria hennes sjal, så att ingen som ser ut som en muslim förekommer i vårt svenska julfirande.

Det har också visat sig att skapelseberättelsen, Guds tio budord och hela Bibeln härstammar från Iran, Irak, Syrien, Turkiet, Palestina och andra muslimska länder. Därför kommer vår svenska lagstiftning som grundar sig på den värdegrund som finns i Guds tio budord, att omprövas.

Oskicket att hänga upp adventsstjärnor, inte bara i hemmen utan också i offentliga lokaler måste stävjas. Nu har vi nämligen fått veta att adventsstjärnan är en gammal myt från Mellanöstern.

Vi vet nu att vi felaktigt trott att ingefära, kanel, nejlikor och saffran är ursvenska kryddor. Därför kommer pepparkakor och lussekatter att rensas bort från alla offentliga inrättningar som sjukhus och äldreboenden.

Vi har länge trott att Lucia är en nordisk ljusdrottning. Men nu går rykten i sociala media om att hon är en italiensk martyr. Tills vidare kommer vi att tillåta att Lucia firas eftersom hon har europeiskt ursprung.

Jultomten bör sakta tonas ut för att efterhand ersättas av någon nordisk gestalt. Det är inte helt bra för vår svenska moral, att en figur med sitt ursprung i Turkiet omges med så mycket respekt och kärlek som tomten gör i vårt nuvarande julfirande.

Det finns de som påstår att julgranen är en tysk tradition. Hur kan man förråda Sverige på det sättet? Det vet väl vi som har så mycket granar att julgranen är ursvensk.

Vi har upptäckt att det finns demoraliserande inslag i Bibeln där den som ger mat och kläder till tiggare upphöjs till föredömen. Det kan vi inte tolerera.

Det går historier om Jesus, att han ska ha uppmanat folk att älska och inte hata. Att folk till och med skulle älska sina fiender och be för dem som har en annan åsikt. I så fall skulle vi få lägga ner alla sociala medier för då skulle vi inte ha något att skriva om.

Birgitta Hult

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.