Sarah Altin skriver om sin vän som tidigare haft skulder och nu inte kan få tag i boende.
1 av 2
Sarah Altin skriver om sin vän som tidigare haft skulder och nu inte kan få tag i boende. - Foto: TT/TT
Vännen har en diagnos och har funderat på att begå självmord på grund av stressen och oron gällande bostad.
2 av 2
Vännen har en diagnos och har funderat på att begå självmord på grund av stressen och oron gällande bostad. - Foto: Claudio Bresciani

Bostadsjakten gjorde att min vän ville ta livet av sig

Sarah Altin: "Min vän är sjukskriven sen en tid tillbaka för depression, ångest, oro och stress. Mycket på grund av lägenhetssituationen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sarah Altin Tolppanen är 25 år och bosatt i Enköping där hon är fritidsledare.

Jag har en god vän som för många år sen strulade till det med ekonomin. Hon tog lån för att kunna handla och nya lån för att betala tillbaka gamla lån. Sedan några år tillbaka har hon en god man som hjälper henne med ekonomin, hon har fast jobb på en förskola och hon har ansökt om skuldsanering. Trots allt detta kan hon inte få en ny bostad på grund av gamla skulder.

Ska det vara så här? Ska hon straffas för gamla synder? Hon har det ordnat nu och går skuldsaneringen igenom är hon ännu ett steg närmare en bättre ekonomi.

Med tanke på bostadsbristen som råder är det redan svårt att få tag i en lägenhet, och har man skulder som min vän har, blir det näst intill omöjligt. Hon är tvungen att hyra lägenheter i andra hand vilket leder till mycket omkringflackande då kontrakten bara gäller något år. Där hon bor nu får hon bara bo till februari. Vad händer sen?

Hon har två barn varav ett har flera olika diagnoser och för det barnet blir allt detta flyttande och osäkerheten i var de ska bo väldigt jobbigt. Barnet behöver en fast punkt där hen kan känna sig trygg. Även min vän har diagnosen ADHD, och att ha en fast punkt är otroligt viktigt då.

Det kan tyckas att fast jobb, god man, skuldsanering och inga nya skulder ska vara skäl nog att kunna hyra en lägenhet, men så verkar inte fallet vara. Det är dags att bostadsförmedlingarna ser över sina rutiner och regler. Att de som inte har jobb, har skulder och inte alls kan sköta ekonomin blir nekade lägenhet kan jag förstå men att de som har jobb, har en ordnad ekonomi och jobbar för att få bort skulder inte kan få en lägenhet är helt uppåt väggarna.

Kommunen de bor i gör ingenting för att hjälpa till. De säger att barnen kan bo hos pappan eftersom de har delad vårdnad. Men har de delad vårdnad så ska de ju kunna bo hos mamman lika mycket. Eller har jag fel där? När det handlar om barn så tycker jag att kommunen ska göra allt som står i sin makt för att hjälpa till. Det spelar väl ingen roll att de kan bo hos pappan. De måste kunna få träffa sin mamma och bo hos henne också.

Min vän är sjukskriven sen en tid tillbaka för depression, ångest, oro och stress. Mycket på grund av lägenhetssituationen. Hon har till och med funderat på att ta sitt eget liv för att hon inte orkar med den här stressen och osäkerheten om vad som kommer att hända. Ska det behöva gå så här långt? Hur mycket längre behöver det gå innan någon agerar?

Den här osäkerheten skulle kunna göra vem som helst galen. Hon är nu sakta på väg upp ur en tidigare nedåtgående spiral men det är långt kvar, och att alltid behöva kämpa är tufft när man inte mår bra. Man behöver vara frisk för att kunna vara sjuk.

Hur kan det vara så att hon inte kan få en lägenhet på grund av gamla skulder? Hennes ekonomi är mer ordnad nu. Hon kan lägga in förskottshyror och nu betalas alla räkningar i tid varje månad. Hon har föräldrar som kan vara medsökande/borgenärer. Trots detta är det tvärstopp.

Har du dålig ekonomi kan du inte få en lägenhet. Och har du ordnad ekonomi och fast jobb men dras med gamla skulder kan du inte få lägenhet. Hur många människor i dagens samhälle är egentligen helt skuldfria?

Nej, skärpning! Det är dags att ändra på reglerna. Det behövs en förändring och det är nu. Det är en familj det handlar om. Ni kan inte splittra på dem och säga att barnen kan bo hos sin pappa. Var ska deras mamma ta vägen? Hur ska barnen kunna träffa sin mamma? Barn behöver båda sina föräldrar. Agera nu!

Sarah Altin Tolppanen

/
/
/
/
Lan
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.