Linn Svansbo skriver öppet brev till Stefan Löfven.
1 av 4
Linn Svansbo skriver öppet brev till Stefan Löfven. - Foto: Privat/TT
2 av 4
- Foto: Privat
Stefan Löfven.
3 av 4
Stefan Löfven. - Foto: tt bild
Statsministern.
4 av 4
Statsministern. - Foto: TT

Öppet brev till Löfven: Därför lämnar jag Socialdemokraterna

Hur ska jag förklara för mina vänner att den statsminister jag knackade hundra dörrar för att få vald – i går bestämde sig för att lägga Alan Kurdis vänners livsöde i händerna på de med tårgas?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linn Svansbo är 24 år och operativ chef för Sveriges elevkårer. Hon bor i Stockholm och vara tidigare engagerad i S och SSU.

Hej Stefan Löfven.

Nu har jag försökt förstå. Alltså verkligen förstå, på riktigt. Förbi tweetsen jag i går skrev i affekt och de tårfyllda, oförstående samtalen jag ringde från tåget. När du för andra gången på kort tid kom med ett förslag om restriktivare flyktingmottagning, medan jag satt i bistrovagnen någonstans mellan Skövde och Hallsberg.

Jag har läst förslagen, jag har ställt frågor och jag har bett om förtydliganden. Och det ter sig hyfsat självklart: ingen har en plan.

På vilket sätt minskar det så kallade ”trycket” på migrationsverket av att vi inför tillfälliga uppehållstillstånd för barn? På vilket sätt minskar administrationen i mottagandet genom att vi höjer försörjningskraven på anhöriginvandring?

”Det gör den inte”, är svaret. Bara sådär, helt uppriktigt. Jag kan läsa rakt upp och ned på Socialdemokraternas hemsida att din plan – hör och häpna – är att de andra EU-länderna ska bli bättre, genom att vi blir sämre.

”Förhoppningen är att det ska öka kravet på övriga EU-länder att ta sitt ansvar”, skriver ni - mitt forna parti, som förklaring till varför ni just gjort det svårare för barn att få ett liv i vårt Sverige.

Vi lägger alltså barns öde i händerna på vår förhoppning om att de EU-länder som hittills sprutat tårgas i deras ögon och slagit med batonger på deras föräldrar, ska bli generösare? Herregud, Stefan Löfven - låter inte det som en exceptionellt dålig plan?

Jag har ett annat förslag. Vad sägs om lite socialdemokratisk politik? Omfördelning av resurser genom höjd skatt kanske? Eller varför inte opinionsbildning genom organisering? Du har ju matchboll här, Stefan!

För några månader sedan hade du opinionen med dig när det gällde att öka flyktingmottagandet – varför tog du inte hand om den då? Upplät offentliga lokaler för tillfälliga flyktingboenden? Lät offentligt anställda volontärarbeta någon timme i veckan på statens räkning? Omfördelade personal mellan myndigheter?

Hela Sverige stod ju redo att hjälpa till. För första gången på väldigt länge var vi väldigt, väldigt många på samma sida. Kommer du ihåg vad vi brukade kalla den typen av aktivism, Stefan? Folkrörelse. Det var en bred, partiöverskridande, aktiv, härlig och solidarisk folkrörelse – och den gled dig ur händerna. Tänk vad mycket lättare det hade varit för dig att bedriva socialdemokratisk politik nu, om den solidariska folkrörelsen organiserats och bestått.

Men nu sitter vi här. Jag funderar på mina rekryteringsärenden, vad konferensen i eftermiddag kommer att innehålla, när jag ska hinna storstäda och ta upp adventspyntet. Och hur jag ska förklara för mina vänner att den statsminister jag knackade hundra dörrar för att få vald – i går bestämde sig för att lägga Alan Kurdis vänners livsöde i händerna på de med tårgas.

”Bra politiskt ledarskap, det visar man genom att föregå med riktigt dåligt exempel”.

Sa ingen. Någonsin.

Linn Svansbo

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det fel med en strängare migrationspolitik?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.