Rikard Einegard skriver om åldersbestämmande av flyktingar.
1 av 3
Rikard Einegard skriver om åldersbestämmande av flyktingar. - Foto: Privat/TT
Flyktingar.
2 av 3
Flyktingar. - Foto: TT
Rikard Einegard.
3 av 3
Rikard Einegard. - Foto: Privat

Ålderskontroll av flyktingar påminner om rasbiologi

Rikard Einegard: I mina öron ekar de argument som la grunden för Rasbiologiska institutet och som sades bygga på en "fast teoretisk grundval för en exakt rashygien och en rationell befolkningspolitik".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rikard Einegard är doktorand i historia och historiedidaktik vid Malmö Högskola, samt mångårig föreläsare inom antirasistiska frågor.

Regeringens förslag om att medicinskt åldersbestämma ensamkommande flyktingbarn bör inte bemötas med en debatt om metoden i sig utan med en djupt kritisk diskussion om vilket samhälle vi vill ha och vilket samhälle vi är på väg mot.

Frågan är vad det egentligen är som sorteras och på vilka grunder? Historiskt sett har ju liknande argument om rationalitet och vetenskaplighet förts fram för att staten på ett bättre sett, med hjälp av läkare, skulle kunna uppnå ett sunt rashygieniskt land.

Då sorterades människor in i kategorier med en oerhört välutvecklad effektivitet som skulle skydda mot inre och yttre hot mot folkstammens stabilitet. Nu verkar folk tro att situationen är något helt annat, men egentligen är det bara språket som ändrats, inte den grundläggande inställningen till människor.

Det system som nu byggs upp ska baseras på vetenskap för att rätt människor hamnar i rätt kategori, och det i sin tur ska göras, inte för att säkerställa den svenska folkstammen, men väl den svenska ekonomin som nästan per definition är sårbar för detta yttre hot som de så kallade "skäggbarnen" (för att använda de mest extrema stereotyperna), utgör.

Så desperat är Staten i sin iver att skydda ekonomin att det inte gör något att människor, som befinner sig i en oerhört utsatt position, ska mätas och studeras. Nu är ålderskriteriet ett tämligen oskyldigt kriterium i mångas ögon, det värsta som kan hända är ju att några, på mer eller mindre säkra grunder, får söka asyl som vuxna.

Men går gränsen för denna kategorisering där? Vad säger att staten i sin iver, inte vill titta på andra grunder också, säg etnicitet? Om gruppen syrier har lättare att få asyl och flera misstänks utnyttja detta, blir det inte statens uppgift att på så vetenskapliga grunder som möjligt också säkerställa vem som är syrier och inte?

Och utvecklingen mot en sådan kategorisering görs ju redan nu av Migrationsverkets tjänstemän - människor måste kunna belägga härkomst, skyddsbehov, vilken din familj är, vilken sexuell läggning du har, vilken religion du tillhör osv.

Det är när kategoriseringen drivs till sin spets och människor sorteras in i "vi och dom" som det blir uppenbart att vi befinner oss i samma avhumaniserande system som präglade 30-40-talet. Detta blir extra tydligt när läkare och tjänstemän placeras in som kugghjul utan någon egentlig vilja eller möjlighet att påverka.

Det är i mitt tycke ganska höga murar som byggs på en värdegrund som tydligt säger vem som tillhör vi:et, och som aldrig behöver utsättas för dylik kategorisering för att åtnjuta statens skydd, och "dom" andra som alltid ska göra allt för att få samma skydd.

När läkarna och vetenskapen nu ska mobiliseras i sorterings- och rationaliseringssyfte så handlar det i mina ögon inte om den enskilda människans behov utan om att skydda systemet.

Det blir också tydligt att systemet i sig är så pass internaliserat i människor så att det inte går att prata om ren och skär humanism, utan mynnar ut i en diskussion om hur själva sorteringen ska göras "rättssäker" och "effektiv".

I mina öron ekar de argument som la grunden för Rasbiologiska institutet och som sades bygga på en "fast teoretisk grundval för en exakt rashygien och en rationell befolkningspolitik".

Den tidens tankeideal tar samma personer, som i dag ivrar för åldersbestämning av asylsökande, med lätthet avstånd från. Men frågan är om den grundläggande inställningen till människor verkligen skiljer sig så mycket åt?

Rikard Einegard

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.