1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: Privat

Professor: Lita inte på journalister och deras nyheter

Göran Svensson: Det gäller allt som skrivs, hörs och sägs i alla former av nyhetsrapportering. Det gäller inte enbart kvälls- och skvallerpressen, utan också TV, radio och morgontidningar liksom, bloggar, sajter och sociala medier.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Göran Svensson är professor och forskningschef på Kristiania University College i Norge.

Läs mer av honom på nordinavia.se.

Svensk journalistik kan vara vilseledande och sakna trovärdighet. Journalister kan vara okunniga och partiska. Journalistisk självkritik och självrannsakan är sällsynt. Allmänhetens förtroende för journalister är dessutom lågt.

Du borde därför aldrig lita på att nyheter är sakliga och objektiva.

Det gäller allt som skrivs, hörs och sägs i alla former av nyhetsrapportering. Det gäller inte enbart kvälls- och skvallerpressen, utan också TV, radio och morgontidningar liksom, bloggar, sajter och sociala medier.

Här följer några skäl till varför skall du vara eftertänksam och inte lita blint på nyheter:

● Det finns sällan hundraprocentiga sanningar. Inte ens experter och forskare kan alltid erbjuda sakliga och objektiva svar.

● Vad som kan verka vara sant och relevant är inte nödvändigtvis sakligt och objektivt på grund av journalisters urval av information. Du får aldrig fullständig information, utan bara ett axplock.

● Journalister bestämmer vad som är relevant, men inte nödvändigtvis sant, att berätta i nyheter.

● Journalister kan utelämna oönskade utsagor och motstridiga uppgifter.

● Journalister kan ha lyft ut saker ur sitt sammanhang. En person kan ha sagt något, men den ursprungliga innebörden kan ha gått förlorad.

● Journalister kan utgå från en tes som sedan styr urvalet av intervjupersoner, dokument eller fakta som presenteras. Tesen kan också styra hur informationen tolkas samt sammanställs enligt ett självuppfyllande upplägg.

● Journalisters följdfrågor kan handla om att inte få en nyanserad bild. Frågor kan upprepas och omformuleras under intervjuer i syfte att locka fram ogenomtänkta svar.

● Journalister kan formulera ledande frågor och påståenden i syfte att bekräfta det självklara eller önskade svaret.

● Rubriksättningen kan vara missvisande för att locka läsare, lyssnare och tittare.

● Foton och bilder som används kan vilseleda och förvanska verkligheten.

● Journalisters personliga uppfattningar kan påverka hur frågor och följdfrågor formuleras.

● Vänskapsband mellan journalister och de som granskas kan påverka opartiskheten i nyheten.

● Sist men inte minst allvarligt: journalister kan ha obefintliga kunskaper i metod (systematisering, kartläggning och inhämtande av information) och hur nyheter inklusive reportage avrapporteras (planeras och genomförs) sakligt och objektivt.

Utgå därför från att en nyhet är osaklig och subjektiv. Läs, lyssna och se på vad som skrivs, sägs och ses på olika ställen om samma nyhet.

En tumregel att komma ihåg när du läser, lyssnar och ser på nyheter: vem frågar, svarar eller säger vad och varför med vilket syfte?

Var inte naiv och dum – lita inte alltid på journalister och deras nyheter!

Göran Svensson,
Professor och forskningschef på Kristiania University College

Alla källhänvisningar och andra infallsvinklar finns listade här.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.