1 av 4
- Foto: Faksimil/TT
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: Privat
4 av 4
- Foto: Maja Suslin/TT

​Facket fuckar folket

Debattörerna: Kommunal har glömt bort sin ledstjärna att vara som Robin Hood, och har i stället blivit Sheriffen av Nottingham som tar från sina medlemmar och ger till fackpampar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Fackförbunden grundades på Robin Hoods filosofi - ta från de rika och ge till de fattiga. Nu visar Aftonbladets granskning att LO-facket Kommunal i stället är Sheriffen av Nottingham som tar från sina medlemmar och ger till ledningen. Aftonbladets granskning av fackförbundet kommunal bevisar det som CUF länge sagt, att fackens har sluppit undan granskning och kritik allt för länge.

Facken har länge varit några av Sveriges mäktigaste organisationer, så länge att de skapat sin egen “adel”. Topparna i många fack har inkomster och förmåner som är långt bättre än många näringslivstoppars. Deras villkor liknar inte på något sätt sina medlemmars villkor. LO-fack som kommunal pratar om att minska lönerna för de högavlönade och minska klyftorna på arbetsplatsen, men själva lever de efter en helt annan filosofi.

Samtidigt som medlemmarna matas med retorik om solidaritet och gemensam kamp så gottar sig deras toppar i en värld där en lyxmiddag kan kosta mer än ett vårdbiträde har att leva på en vanlig månad.

Fackens problem ligger inte bara hos topparna. Livsmedelsfacket har till exempel drivit ett korståg för att tvinga på småföretagare deras kollektivavtal, även om restaurangerna och bagerierna det rör sig om redan har bra arbetsvillkor, eller till och med kollektivavtal med andra fack.

Just nu försöker de blockera Baka Stenungsbageri i Göteborg, som har sina avtal med Hotell- och restaurangfacket och i Stockholm hotade de till sig ett avtal med Paus Bagarstuga. Sammantaget målar det upp en bild av en fackkultur som inte har något med Robin Hood att göra. För att behålla sin maktposition på arbetsmarknaden är det många fackförbund som tar ifrån de fattiga och trampar på vanliga människor.

Man kan fråga sig hur ett fack kan representera sina medlemmar ordentligt, när fackets egna företrädare lever i en värld så långt ifrån vanligt folk. Flera fack fuckar sina medlemmar, i stället för att representera dem på bästa sätt.

Många känner sig tvungna att bli medlemmar i ett fackförbund för att inte hamna utanför på sin arbetsplats. De betalar in pengar för att facken ska stå upp för deras rättigheter, men i ett av Sveriges största fackförbund, Kommunal, kan pengarna också brännas på lyxmiddagar och strippor i Stockholm. Om fackens företrädare inte kan representera sina medlemmar bättre så är det dags att ge medlemmarna större möjligheter att företräda sig själva.

Nu kommer stora delar av regeringen och självaste statsministern från fackadeln. I regering ska de inte bara representera fackmedlemmar, utan hela svenska folket och hittills har de inte lyckats alls, det verkar som att fackrörelsen är bättre på att samla makt än på att utbilda ledare. CUF fruktar att regeringen kommer att försvara fackförbundens makt i stället för att försvara arbetstagarna. Sverige behöver en regering som tar ställning mot maktmissbruk, även när det kommer från fackligt håll, Sverige behöver en Alliansregering.

Jonny Cato Hansson,
1:e vice förbundsordförande CUF

Anderas Kent Eriksson,
Förbundsstyrelseledamot CUF

/
/
/
/
/
LO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fuckar facket folket?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.