1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det enda vi duger till är att ha sex med, men om vi har sex blir vi kallade för horor

Jennifer Haapaniemi: ”Vi killar har det inte heller så lätt”, nej absolut, jag förstår och jag lyssnar på er men om ni ser på helheten? Killar blir kallade skräp, tjejer blir behandlade som skräp, men ja, stackars er killar.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jennifer Haapaniemi är stolt feminist och går andra året på gymnasiet i Stockholm.

Men,

varför ska jag som tjej behöva känna att jag inte får säga det jag vill säga? Varför ska jag som tjej behöva stå ut med killar som tycker det är okej att skämta om feminism? Varför ska jag som tjej behöva ifrågasätta en kille som tar på mig? Varför ska jag som tjej behöva fundera på om en bild är ”för” lättklädd när en kille inte behöver det?

Det är klart att jag ska bli avbruten när jag vill säga det jag vill säga. Det är klart att jag måste ha lite ”humor” och förstå att killarna bara skämtar. Det är klart att en kille kommer ta på mig om han vill det. Det är klart att jag måste fundera på hur jag ser ut och vad som syns på en bild för att jag är tjej och inte kille.

Nej, det är inte klart. Jag är trött på att bli rättad av killar när jag talar om hur jag som tjej upplever att samhället är, hur jag som tjej som lever med det här, har FEL? Du som kille kan inte komma och säga till mig som tjej hur jag upplever vårt samhälle. Backa istället och försök förstå.

Jag är trött på att höra: ”Men du förstår väl att vi bara skämtar?”. Vad finns det att skämta om? Att din hjärnkapacitet är mindre än det du har mellan benen?

Jag är trött på att bara för att jag är tjej ska jag behöva ta all skit och vara tyst och leva med att ”boys will be boys”. Ja, boys will be boys men vet ni vad? Girls will be girls as well och vi, som ni är extremt starka som individer men också i grupp. Vi lever och andas tillsammans på den här planeten. Tillsammans skapar vi de människor som tillsammans kommer vara här när vi inte längre är det. Så varför ska vi ha och acceptera denna gruppering som finns i samhället?

Det finns så mycket jag skulle kunna skriva för att provocera och få en reaktion, men jag vet att det inte kommer ge någonting. Det kommer inte gå i rätt riktning. Manshat i all ära det är klart att människor hatar den som förtrycker en, men då menar de inte alla män. Jag är feminist. Jag vill nå ett jämställt samhälle men vad ger det i längden att sitta och förtrycka tillbaka?

Om jag vill att en kille ska lyssna på mig och kanske till och med förstå min situation och det jag vill säga kommer jag inte nå dit genom att först klanka ner. Jag kan inte förvänta mig att han sedan med ett öppet sinne kommer höra på det jag säger. För, skulle jag om en kille först sitter och trycker ner mig sedan lyssna och ta in vad han sedan yttrar?

Jag är född och lever mitt liv som tjej, men först och främst är jag född och lever mitt liv som människa. Men det verkar inte räcka till eller i alla fall inte spela någon roll eftersom jag är just det, tjej. Jag tycker det är tragiskt men ändå komiskt när jag hör hur killar skämtar om det kvinnliga könet, hur vi platsar i köket, att det enda vi duger till är att ha sex med och om vi har sex så blir vi kallade horor, slampor eller så är vi lätta men ändå så jagar ni oss som om ert liv hängde på det.

Det är sorgligt att ni saknar respekt mot tjejer i er ålder då er mamma, med er pappa tog er dit ni är nu, utan er mamma hade ni aldrig stått där ni står nu. Hon bar er i nio månader av sitt liv och nu skämtar du om de kön hon är. Skämtar om hur svaga tjejer är, att det är något dåligt att ”springa som en tjej” samt att vi endast duger till att tillfredsställa er.

”Vi killar har det inte heller så lätt”, nej absolut, jag förstår och jag lyssnar på er men om ni ser på helheten? Killar blir kallade skräp, tjejer blir behandlade som skräp, men ja, stackars er killar.

Vill du lyssna på mig så lyssnar jag på dig. Försöker du förstå mig så ska jag försöka förstå dig.

Men en sak vet jag redan. I’m your best fantasy but I’m also your worst fear. Ni är rädda. Ni är rädda för ni vet att jag har rätt. Det är därför ni beter er som ni gör. Ni är rädda för att förstå för att om ni förstår så har ni tappat den makt ni tror er ha.

Jennifer Haapaniemi,
Feminist

/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.