Felicia Styrman är trött på att människor dömmer henne efter hennes utseende.
1 av 3
Felicia Styrman är trött på att människor dömmer henne efter hennes utseende. - Foto: Privat/Nyheter24
Felicia Styrman.
2 av 3
Felicia Styrman. - Foto: Privat
"När man jämför sitt IQ-test med någon som brukar ge hintar om att de är smartare, och man själv faktiskt har överlägset högre resultat".
3 av 3
"När man jämför sitt IQ-test med någon som brukar ge hintar om att de är smartare, och man själv faktiskt har överlägset högre resultat". - Foto: Nyheter24

Folk ser mig som korkad för att jag har silikonbröst

Debattören: Jag är så galet trött på det här idealet nu, för nästan ingen tar en blond liten brud med silikonbröst, hair extensions och ett sött utseende på allvar. I alla fall inte de vuxna, de är nog värst.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Felicia Styrman är student och bloggare.

Läs hennes blogg: http://www.mondoblog.se/feliciastyrman/.

Det finns ett ämne som jag hade kunnat skriva hur mycket som helst om: Alla fördomar folk får på grund av utseende. Antaganden om att snygg är lika med lågt IQ. Ful med glasögon är lika med smart nörd.

Ni anar inte hur många gånger jag har fått höra ”oj du är ju smartare än du ser ut”, ”Fick du verkligen på ProCivitas (friskola som finns på flera orter i södra Sverige, reds anm.)? Då måste ju du vara smart och snygg?”.

Jag vet att jag inte ser ut som världens smartaste enligt samhällets ideal, i alla fall inte när jag var blondin. Faktiskt så känns det som att fördomarna har sänkts lite sedan jag färgade håret grått. Alltså, lite hårfärg.

Bröstoperationen gjorde ju inte detta direkt bättre heller, för har man stora silikonbröst så blir man osmart, eller hur? Det sa min mamma i alla fall den dagen jag berättade att jag hade opererat mig.

Jag är så galet trött på det här idealet nu, för nästan ingen tar en blond liten brud med silikonbröst, hair extensions och ett sött utseende på allvar. I alla fall inte de vuxna, de är nog värst.

När man kommer till ett nytt jobb och folk pratar med en som att man vore 12 år. När man kommer med riktigt bra idéer som ingen ens lyssnar på för att ”hon kan väl inget”. När man är yngst och får ta allt skitjobb bara för att man som liten inte anses kunna stå upp för sig själv.

Fast det finns en sak som jag älskar med detta, och det är att bevisa att folk har fel. Att berätta för folk att jag ska plugga till kriminalare (för av någon anledning så tror ofta folk att snygga brudar nöjer sig med gymnasieutbildning).

Att ta höga vikter på gymmet så att äldre män kommer fram och berättar hur förvånade det blir över att ”en så liten söt tjej kan vara så stark”. När man kommer fram med en grym lösning som man delar med sig av, och folk stör sig på att det inte var de själva som kom på det. När man jämför sitt IQ-test med någon som brukar ge hintar om att de är smartare, och man själv faktiskt har överlägset högre resultat.

Fuck idealen helt enkelt.

Felicia Styrman


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir du ofta dömd efter ditt utseende?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.