1 av 9
- Foto: Therese Hult
2 av 9
- Foto: Privat
3 av 9
- Foto: Therese Hult
4 av 9
- Foto: Therese Hult
5 av 9
- Foto: Therese Hult
6 av 9
- Foto: Therese Hult
7 av 9
- Foto: Therese Hult
8 av 9
- Foto: Therese Hult
9 av 9
- Foto: Therese Hult

I går var förintelsens minnesdag – vad gör vi i dag?

​Therese Hult: 27 januari var förintelsens minnesdag och samma ideologi som ledde till miljoner människors död i nazityskland finns i dag, 70 år senare, representerad i Sveriges riksdag.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Therese Hult är 21 år. Jobbar inom vården och studerar retorik.

För tre år sedan tog jag de här fotona. Då befann jag mig i Auschwitz-Birkenau. Det största av de nazityska koncentrationslägren. Omkring en miljon människor har blivit mördade på den plats jag nästan 70 år senare tog fotografierna. En miljon namn. En miljon syskon. Föräldrar. Barn. Vänner. Släktingar.

Den 27 januari var förintelsens minnesdag. Jag minns besöket vid koncentrationslägret. Jag minns de tusentals glasögon som låg samlade i en hög. På vems näsa har de suttit? För varje par glasögon finns det en historia om en människa. En historia som med största sannolikhet slutat i en gaskammare i Auschwitz-Birkenau.

Jag grät dagen jag tog fotona och jag gråter nu när jag tänker tillbaka. I dag finns personer som förnekar förintelsen. I dag firar människor Adolf Hitlers födelsedag och senast i dag möttes jag av propaganda för en nazistisk organisation. Men det som skrämmer mig mest är att ett nationalistiskt parti sitter i riksdagen och det stöd de tycks ha bland oss medborgare.

Det skrämmer mig hur vi pratar om personer som flyr krigets fasor. Att vi låter människor drunkna i medelhavet när vi kan göra så mycket mer än vi i dag gör för att dessa barn, syskon, föräldrar, vänner och släktingar ska kunna fortsätta leva sin historia.

Det skrämmer mig att somliga människor anses ha rätt att leva medan andra nekas rätten. Jag blir rädd därför att hudfärg, religion och var en är född tycks avgöra.

Alan Kurdis berättelse slutade på en strand. Ett foto berättade det för oss. Jag önskar fotona från Auschwitz-Birkenau aldrig behövt tas. Jag önskar att glasögonen hade fått sitta kvar på nästippen och att varje människas historia hade fått en fortsättning.

Alla de historier som tog slut under förintelsen och de som tar slut i dag därför att det saknas legala vägar in i Europa. Inga fler historier ska behöva avslutas innan de är färdigberättade. Det ligger i dina och mina händer att se till det.

27 januari var förintelsens minnesdag och samma ideologi som ledde till miljoner människors död i nazityskland finns i dag, 70 år senare, representerad i Sveriges riksdag. I vår vardag tar den sig uttryck genom fördomar, hat och rasism. Genom att vi gör skillnad på ”vi” och ”dom”. Hur blev det såhär? Och ännu viktigare- vad gör vi åt den? Nationalismen.

Allas blod är lika rött. Det vet vi. Och vi ska inte behöva se det spillas för att minnas det. Vi måste sluta prata om nationalismens ”dom”. Det är tid för ett vi nu. Jag väljer att kämpa för sammanhållning genom Tillsammansskapet. Vad väljer du?

Therese Hult

/
/
/
/
hat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.