- Foto: Privat

Skärp eller – eller så tar vi de sociala medierna ifrån er

Simon Strand: Kanske kan det vara bra om politikerna höjer rösten och skickar ett budskap till Sveriges unga; skärp eller – eller så tar vi de sociala medierna ifrån er!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Simon Strand är PR-konsult och skribent. Han utsågs bland annat till Sveriges 11:e mäktigaste unga person under Almedalsveckan 2015.

Följ honom på Twitter: @simonstrand

I går kunde vi läsa om det föreslagna EU-direktivet. Den förordning som har antagits på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Inom två år ska reglerna börja gälla. Många har vänt sig emot detta.

Det var mer än elva år sedan jag var under 16 år gammal, men det händer fortfarande att jag tänker tillbaka till internet på den tiden. Det var glada tider på nätet. Vi unga var hyggliga mot varandra, men vi umgicks också över generationsgränserna. Vi läste och diskuterade på plattformer som Playahead (eller Lunarstorm och Apberget för de rurala), MSN, ICQ och phpBB-forum. Rörlig bild hade inte riktigt hunnit etablera sig online, det var fortfarande mycket sällsynt, och när det väl fanns så spelades videon upp i verktyget RealPlayer i stället för direkt i webbläsaren.

Det var en annan tid på alla sätt. Men den väsentligaste skillnaden är att det var en konstruktiv tid. Vi använde internet för att lära oss och för att vara snälla mot varandra.

I dag är det annorlunda. När människor under 16 inte använder sin surftid åt att misshandla språket, så skickar de smileys eller anonyma hot till varandra. Vem minns inte Instagramfejden mellan skolorna i Göteborg? Eller alla de barn som drivits till självmord av sina klasskompisar?

Självklart gapas det nu mycket från svenska barn, kanske världens mest bortskämda, och från oreflekterande vuxna. Men ärligt talat? Vad gör egentligen dagens ungdomar på sociala medier i dag – och varför är det så viktigt?

Mitt perspektiv på detta är ungefär det samma som i fråga om kvotering i bolagsstyrelser. Jag är i grund och botten för att bolagen själva ska få bestämma hur de formerar sina styrelser, just som jag är för att även unga ska få ha sociala medier. Men samtidigt är jag för själva hotet om kvotering, precis som jag är för hotet om att införa ett sociala medier-förbud. För det överhängande hotet sätter en sund press som kan driva på förändring.

”Om ni inte börjar se er om efter kompetenta kvinnor på egen hand! Då kanske vi tvingar er!”

”Om ni inte ägnar er internettid åt något vettigare, då kan vi överväga ett totalförbud!”

”All options are on the table” är ett bra ingångsvärde i alla förhandlingar. Jag var 2009 i Washington DC och träffade en högerorienterad tankesmedja. De berättade om sin syn på internationella förhandlingar. ”We like discussions, but we also like sending one of our aircraft carriers to the site of the discussions.” På samma sätt kan vi använda hotet om förbud för att åstadkomma en skärpning i vår kollektiva förhandling med Sveriges unga.

Kanske kan det vara bra om politikerna höjer rösten och skickar ett budskap till Sveriges unga; skärp eller – eller så tar vi de sociala medierna ifrån er!

Simon Strand,
PR-konsult och skribent

/
/
/
/
/
/
Kik
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.